Skočiť na obsah


Fotografia
* * * * * 3 Hlasov

Jedlo

jedlo jedlá chute recpety varenie

  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 643 príspevkov

#626 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 30 004 príspevkov
  • 310 tém

Príspevok bol napísaný: 1. január 2018 - 16:29:28

napuchnuté knedlíky sme vynechali, a varili už včera, aby nebolo treba aj dnes... namiesto toho kvalitné ružové zemiaky

uplatnil sa môj fantastický liatinový hrniec so skleneným vrchom /ja vždy musím vidieť, čo sa v hrnci robí/... kus nádherne krkovičky sa piekol pomaly takmer tri hodiny, ale ten hrniec je zázračný, mäso ako maslo, na vrchu s kôrčičkou

k tomu červená dusená kapusta, balada.

 

Priložený súbor  obed.jpg   32,09K   0 Počet stiahnutí


  • 1

#627 Vilma Flinstonova

Vilma Flinstonova

    Teta z praveku

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 513 príspevkov
  • 23 tém

Príspevok bol napísaný: 6. január 2018 - 19:59:37

niečo podobné sme aj my mali na Nový rok: tiež pečené bravčové mäsko s cibuľou, cesnakom, atd, kapustu (u nás bola biela) a knedlík. Tiež sme si pochutnali.

my sme ale to mäsko piekli v obyčajnom pekáči v trúbe, v tom takom sáčku na pečenie. Potom ke´d to už bolo, som to vzala, odstrihla rožtek sáčku a výpek som tak vliala do kastrólka. my si tým potom polievame tie knedle, máme to tak radi :)

no a aby sme mali veľa peňazí, nezabudli sme na hustú šošovicovú polievku so zeleninou.

 

Kedže na Nový rok som udusila len polovicu kapusty, tak tú druhú polovicu som predvčerom urobila ako obyčajnú paradajkovú kapustu. Tiež bola dobrá, už sme to dávno nemali.


  • 0

#628 iskra

iskra

    Rear Admiral

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3 381 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 21. január 2018 - 11:39:58

dnes: slepačia polievka, pirohy lekvárové, tvarohové, huspenina. mňam :)


  • 0

#629 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 30 004 príspevkov
  • 310 tém

Príspevok bol napísaný: 25. marec 2018 - 16:16:21

a u nás pre zmenu po srílanskej kuchyni marocká... pikantné nejem, ale tie placky boli úplne fantastické,

a kuskus a tajine super, len tam idú marinované citróny a na to bolo málo času, ale perfektné aj tak... najbližšie sa vraj budú marinovať ako sa patrí :)

 

Priložený súbor  tažin.png   313,52K   1 Počet stiahnutí

 

Priložený súbor  marocký víkend.png   561,65K   1 Počet stiahnutí

©sten


  • 0

#630 chlapeczjuhu

chlapeczjuhu

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 541 príspevkov
  • 3 tém

Príspevok bol napísaný: 25. marec 2018 - 17:34:43

Ja som mal desnu chut na kuratko pecene a zemiakovu kasu, tak sa aj tak stalo...mnam...

Game ty nejes pikant??? Takyto si neznaboh???
  • 0

#631 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 30 004 príspevkov
  • 310 tém

Príspevok bol napísaný: 25. marec 2018 - 17:49:15

nejem pikant, teda cielene iste nie, papriku ako takú milujem, ale na štipľavú som intolerantná, a od istého času prekážala žlčníku... ale to je len paprika, aby sme zostali pri maďaroch : D

dám si, keď je nejaký výrobok trochu pikantný, ale cielene pikantné aby som si dávala, to nie :)

 

kdejaké jedlo vlastne nemusím pikantné, nemusím korenia do aleluja, ja najradšej čisté chute... soľ, maximálne, dokonca už aj tú môžem len veľmi mierne, a mne to neprekáža :)

preto z tých zahraničných výtvorov chutnám len niečo... a tieto krajiny, ktorých kuchyne tu už prešli, varia všetky pikantne, kopy korenia a kdečoho... to ja nemusím...

obdivujem, ochutnávam čo sa dá, ale nie pikantné... proste nemusím :)

 

nedávno sa so mnou kvôli tomu povadila kamarátka, že ako môžem robiť pečené kura bez korenín, veď to nemôže nijako chutiť... ha! čoby nie, stačí trochu soli a kuchárskeho umenia ;)


  • 0

#632 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 30 004 príspevkov
  • 310 tém

Príspevok bol napísaný: 30. marec 2018 - 15:59:00

ďalší marocký obed, ale tento je až neskutočne dobrý.

tie placky sú vyťahané na úplne tenké cestíčko, preložené štyri rohy ako šatka, potom opečené na troške zmesi masla a rastlinného oleja na  panvici, dip je dokonalý s prídavkom fety a bataty tentokrát nepikantné... dokonalý obed :)

 

Priložený súbor  marocké placky msemen.png   585,49K   1 Počet stiahnutí

©sten


  • 2

#633 Hellé

Hellé

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 940 príspevkov
  • 6 tém

Príspevok bol napísaný: 30. marec 2018 - 16:34:52

Mam veeeela bundashusov:-)

Priložený súbor(y)


  • 1

#634 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 30 004 príspevkov
  • 310 tém

Príspevok bol napísaný: 5. august 2018 - 12:34:42

dnešné exotické varenie:

údený losos, pikantné bruschetti  a domáce balkónové rajčinky :)

 

Priložený súbor  údený losos, pikantné bruschetti, balkónové rajčinky.jpg   82,31K   1 Počet stiahnutí


  • 0

#635 Hellé

Hellé

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 940 príspevkov
  • 6 tém

Príspevok bol napísaný: 18. marec 2019 - 10:22:05

Priložený súbor  sulanec.jpg   192,4K   0 Počet stiahnutí

 

]Včera som sa inspirovala panom Flinstonom a upatlala som sulance s orechami :zubiska:  ..hm tusim som to robila prvykrat v zivote


  • 3

#636 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 30 004 príspevkov
  • 310 tém

Príspevok bol napísaný: 18. marec 2019 - 11:30:24

tvarohové alebo zemiakové? vyzerajú prudko na zjedenie :)


  • 0

#637 Hellé

Hellé

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 940 príspevkov
  • 6 tém

Príspevok bol napísaný: 18. marec 2019 - 11:34:55

zemiakove..dostala som plnu tasku bio eko zemiakov..tak aby nazmar nevysli :thumbsup:


  • 0

#638 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 30 004 príspevkov
  • 310 tém

Príspevok bol napísaný: 18. marec 2019 - 16:08:34

to je rozumné :)

ja som ich robila raz, zemiakové, a raz na pohľad rovnaké tvarohové...

 

teraz to mám jednoduchšie... varenie a pečenie sa delí na tri rôzne kuchyne, jedna invenčný kuchár s exotickými chuťami a vypekaním jablkových koláčov -- my máme veľa jabĺk a potom každú nedeľu upečie nejaký koláč,

polovička svoje polievky a buď spolu niečo s potomkom alebo z reštaurácie zo Z8horskej, varia neskutočne dobre domáce jedlá,

 

moje jedlá sú najjednoduchšie... vyzerajú takto:

 

bezlepkové, bezbielkovinné a ryžové cestoviny.... odlišujú sa vo varení: ryžové sa uvaria za minútu, ostatné potrebujú oveľa dlhší čas.

buď s pestom, zeleným, červeným, s jedným vajíčkom, so šalátom , a ryžové aj bez všetkého... veľmi mi chutia :)

 

Priložený súbor  bezlepkové cestoviny pesto.jpg   30,09K   0 Počet stiahnutí    Priložený súbor  ryžové cestoviny.jpg   24,37K   0 Počet stiahnutí
to je super varenie :)


  • 0

#639 Vilma Flinstonova

Vilma Flinstonova

    Teta z praveku

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 513 príspevkov
  • 23 tém

Príspevok bol napísaný: 24. marec 2019 - 11:36:25

Flinstone doniesol karfiol ako svet. Tak máme zapekaný s tekvicou s cesnakom, vyprážaný - klasika, a karfiolové karbonátky. Ja som sa realizovla doteraz, a teraz už len to vysmažiť, a tak sa realizuje Flinstone.

pripomenulo mi to jeho nebohú mamku, tá bola sama už vari 15 rokov, ale kúpila si karfiol jak svet , ona skoro vždy len vysmážala, a tak potom zásobovala celú rodinu vysmážaným karfiolom.


  • 2

#640 D'Ady

D'Ady

    pozemský drak

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 209 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 24. marec 2019 - 23:07:53

karfiol ako svet je dobry karfiol ;)
my sme nedavno mali tak ze polievka (manzelka robi vybornu ružovú - robi sa ako kysla, ale frcne sa do nej prťavý paradajkovy pretlak) + vyprazany

a este sme zopar oblansirovanych ruziciek hodili do mrazaku a teraz ich po jednej-dvoch vytahujeme do zeleninovej polievky


  • 0

#641 Hellé

Hellé

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 940 príspevkov
  • 6 tém

Príspevok bol napísaný: 25. marec 2019 - 10:57:24

milujem vyprazany karfiol...vezmite ma do rodiny :zubiska:

 

jo, Vilma, spominas casto zemiakovu omacku..v zivote som o tom nepocula..hod sem recept, ze co to moze byt

vopred dakujem :yes_yes:


  • 0

#642 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 30 004 príspevkov
  • 310 tém

Príspevok bol napísaný: 25. marec 2019 - 15:25:26

joj, zemiaková omáčka kedysi patrila u babky a doma k jedálničku ako paradajková omáčka, paradajková kapusta, kel .... vyprážaný karfiol sa vtedy pred desaťročiami robil v domácnostiach, kde babky denne varili, skutočne robil veľmi zriedkavo...

vo vedľajšej dedine jej hovoria po záhorácky "picyglová" - nikto netuší prečo :)

 

zemiaková omáčka patrila k tým bielym, ako tekvicová, fazuľová... všetko prastaré klasické jedlá našinskej kuchyne. dodnes sú obľúbené.

a veľmi dávno som ich nerobila, ináč ten Vilmin recept na zemiakovú zaujíma aj mňa. Ja to ovšem nesmiem... ani jednu, je v nich priveľa mlieka a strukoviny už vôbec nie : (


  • 0

#643 iskra

iskra

    Rear Admiral

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3 381 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 26. marec 2019 - 14:41:27

ja  doma varím zemiakový prívarok s fašírkou, volským okom.. minule syn doniesol domov  od kamaráta kel, tak sme mali na obed   kelové listy plnené mletým mäsom.  bola aspoň zmena, lebo  častejšie chystám plnené kapustné listy - holúbky alebo plnenú papriku.  

a ešte taká malá pochúťka u mňa,    v poslednom čase si rada na olovrant pochutnávam na čerstvom krajci chleba s maslom,  a naň si posypem posekaný medvedí cesnak. už sa teším aj na leto, okrem iného... aj na   paradajky,  papriku z našej záhradky... :dalbysomsi:

 

medvedí cesnak čerstvo nazbieraný  :)

Priložený súbor(y)


  • 1

#644 Vilma Flinstonova

Vilma Flinstonova

    Teta z praveku

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 513 príspevkov
  • 23 tém

Príspevok bol napísaný: 27. marec 2019 - 20:42:37

Priložený súbor  sulanec.jpg   192,4K   0 Počet stiahnutí

 

]Včera som sa inspirovala panom Flinstonom a upatlala som sulance s orechami :zubiska:  ..hm tusim som to robila prvykrat v zivote

 

musím mu povedať, že sa stal inšpiráciou pre jednu sličnú dámu!  :)

vyzerá to, že sa vydarili. Či?

 

neviem ako iní (koľko ľudí, toľko chutí), ja robím zemiakovú omáčku nasledovne:

 

dám v osolenej vode uvariť nadrobno pokrájané zemiaky, 1 cibuľu, zodva strúčky cesnaku (pokrájam), cca 5 guličiek čierneho korenia a bobkový list. 

Medzitým si urobím zásmažku, do ktorej keď trochu vychladne, pridám mletú papriku, alebo aj nie, ako sa mi chce, a keď sú krumple mäkké, zásmažku tam šupnem. Pridám smotanu a dochutím octom, troškou cukru a niekedy ešte aj prisolím, nakoľko robím všetko baj očko, niekedy to ešte chce trochu dochutiť. 

 

Ak mám k dispozícii kyslú smotanu, potom nerobím zásmažku, ale zátrepku (do smotany rozhabarkujem polohrubú múku) a tú vlejem do hrnca s budúcou omáčkou, resp. prívarkom v tomto prípade. 

 

Niekedy ešte pokrájam klobásu a aj tú tam dám, Flinstone to tak má rád.

Môže byť?

 

je to rýchle a fajn, aspoň my to máme radi :)


  • 0





Podobné témy pre kľúčové slovo: jedlo, jedlá, chute, recpety, varenie