Skočiť na obsah


Fotografia
* * * - - 1 Hlasov

Vieme, čo jeme?

jedlo strava potraviny živiny zložky

  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 124 príspevkov

#1 starsi

starsi

    Captain

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 774 príspevkov
  • 39 tém

Príspevok bol napísaný: 15. október 2007 - 22:55:55

Cereálne raňajky sú vraj učebnicovým príkladom úspešného vykrádania našich peňaženiek. Keď v 19. storočí lekár John Kellog hľadal zdravú náhradu za mäso, vynašiel kukuričné vločky. Vtedy to bol pomerne čistý produkt takmer neupravované nespracované kukuričné zrná, mleté, skvapalnené, zahrievané a vysušené. Dnes by sa vraj červenal od hanby, rozpakov a zlosti, keby zistil, ako sa tieto cereálie pod jeho menom spracúvajú. M. H. Diamond v knihe Ako si ovládať telo opisuje výrobný postup v USA: Kukuričné zrná sa namočia do lúhu, áno, ide o žieravinu, ktorá spáli kožu na tele. Potom sa zrná vystavia agresívnej pare, namočia v ochucovacom sirupe, ktorý je najmä z rafinovaného cukru. Potom sa sušia, prebehnú sústavou valcov, ktoré ich lisujú tlakom 75 ton. Po tejto procedúre sa opekajú, nahrievajú a vločkujú, až sú pripravené na kúpeľ v chemikáliách konzervačných látok a prísad. To, čo vyštartovalo ako skutočne živé kukuričné zrno, sa premenilo na mŕtvu ochutenú látku, konštatuje americký lekár.
  • 0

#2 Proteus

Proteus

    Commander

  • Active Members
  • PipPipPipPip
  • 446 príspevkov
  • 2 tém

Príspevok bol napísaný: 16. október 2007 - 16:19:02

:lol: už si nikdy nedám žiadne kukuričné vločky.

Radšej klasické ovsené vločky.
  • 0

#3 Mgr. L.E.G. von Trips

Mgr. L.E.G. von Trips

    Legendárny člen

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3 055 príspevkov
  • 30 tém

Príspevok bol napísaný: 16. október 2007 - 16:28:02

veru. jedina pozivatelna forma kukurice je vareny kukuricny struk a konzerva s kukuricnymi tymi zltymi onymi.
  • 0

#4 doll

doll

    Vice Admiral

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 680 príspevkov
  • 13 tém

Príspevok bol napísaný: 16. október 2007 - 16:43:58

ale prosim vas....radsej si to ani citat nebudem...to su take veci, ze keby si mame takto "predstavit" mnoho inych veci, tak budeme asi o hlade...

stacilo mi, ked som pred par rokmi sla na sezonnu brigadu do Hame, k pastekam, konzervam a pod..... nebudem tu ani popisovat co som videla....napinalo ma v istych castiach fabriky....ovplyvnilo ma to cca na par najblizsich mesiacov...ale teraz v pohode konzumujem pasteky....a veci tomu podobne...a nezamyslam sa....
  • 0

#5 Duda

Duda

    Commander

  • Active Members
  • PipPipPipPip
  • 375 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 16. október 2007 - 19:07:54

Keď je reč o raňajkách.... Čo si odborníci myslia o Bebe keksoch? Je to skutočne také zdravé? Alebo je to zase len vecička plná cukru?
Alebo také Activia jogurty na raňajky... Čo mám teda vlastne jesť? To čo v telke varia stojí milióny (a trvá hodiny)
  • 0

#6 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 16. október 2007 - 19:19:11

v kazdom jedle co je upravovane je nejaky bordel
kebyze vidite ako to funguje tam kde sa sterilizuje zelenina do konzerv, kde sa robia parky atd :)

myslim ze ked niekto chce zit zdravo, nech je vlastne vypestovanu zeleninu a ovocie, na nic ine sa spolahnut nemoze :lol:
  • 0

#7 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 28 478 príspevkov
  • 305 tém

Príspevok bol napísaný: 16. október 2007 - 19:27:51

alebo sa netrápiť tým, čo jeme ... aspoň nie priveľmi :lol:
  • 0

#8 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 16. október 2007 - 19:37:54

to som tym chcel povedat :)
pretoze nikdy nebudeme jest len zdrave jedlo :lol:
  • 0

#9 phersu

phersu

    Il Magnifico

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3 187 príspevkov
  • 15 tém

Príspevok bol napísaný: 18. október 2007 - 11:03:49

Nokia
tá vypestovaná zelenina tiež neni zasa nejako bez chemikálií - kyslé dažde, umelé hnojivá.

Ale mne to je jedno čo mi chutí to zjem a hotovo. Keď mi mama hovorila ked robila v konzervárnach ako to tam je a dalsi ludia spominali prihody keby som si to vzal k srdcu tak by som dnes nejedol nic.
  • 0

#10 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 18. október 2007 - 12:22:40

phersu mal som na mysli vlastnorucne vypestovane ovocie a zeleninu tam snad clovek vie co do toho dal a cim to polieval
  • 0

#11 phersu

phersu

    Il Magnifico

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3 187 príspevkov
  • 15 tém

Príspevok bol napísaný: 18. október 2007 - 12:35:10

nokia
ja viem ako si to myslel, ale na ten ovocny strom aj tak prsi, aj na tu zeleninu
  • 0

#12 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 18. október 2007 - 13:29:31

ak mas zeleninu v skleniku tak nie :lol:
  • 0

#13 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 28 478 príspevkov
  • 305 tém

Príspevok bol napísaný: 18. október 2007 - 17:44:57

a čo všetko je v pôde už dávno pred skleníkom ? :lol:

neviem, nakoľko sa prehnojuje a hnojí a postrekuje v posledných rokoch, som trochu mimo toho diania už nejakú dobu, ale nie je to tak dávno, čo sa prevalilo zopár afér ohľadne dusičnanov, ktorými bola zelenina precpaná, a z nespočetne studní bolo zakázané piť vodu, a je zakázané dodnes ... neviem, ako dlho sa s tým pôda bude vysporiadavať, keď v 60. rokoch sa používalo DDT ako zázrak na v hojnej miere všade a umelé hnojivá v 70. a 80. ako spása hladujúcich krkov ...

mala som jedného kamaráta, ktorý už pred viac rokmi sa ako mladý chalan stal technickým či akým námestníkom v nejakej výrobni mäsových výrobkov : salámy, párky, a kdečo - nič z toho nejedol, jedine čisté mäso ... no, asi vedel, prečo :)

ja som si nikdy neumývala ovocie, ani neumývam, žiadne ... dokonca ani rajčiny, aj keď vidím na nich ešte zbytky postreku, len ich poutieram ... no na niečo treba umrieť :) ;)
  • 0

#14 starsi

starsi

    Captain

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 774 príspevkov
  • 39 tém

Príspevok bol napísaný: 20. október 2007 - 19:54:26

Ako sa vyrábajú džemy a marmelády?
Keďže továrne musia vyrábať po celý rok, ovocie skladujú do zásoby. Marhule, jahody, ríbezle sa ošetria chloridom vápenatým, ktorý zaručí, že v džeme cítime a vidíme celé kúsky ovocia. Ovocná zložka však býva často nadstavená želatínou a farbivá dodajú bledému ovociu želaný odtieň.
  • 0

#15 Duda

Duda

    Commander

  • Active Members
  • PipPipPipPip
  • 375 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 20. október 2007 - 20:40:54

:lol: Takže už aj marmelády? Nikdy mi nejak extra nechutili.
Dakujem ale za príspevky, som zvedavá o čom bude nabudúce :)
  • 0

#16 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 28 478 príspevkov
  • 305 tém

Príspevok bol napísaný: 20. október 2007 - 20:54:30

možno mi chlorid vápenatý prospieva, ale vždy som mala veľmi rada kupované džemy a marmelády ... jedno, či s kúskami ovocia, či bez, proste mi chutili a chutia ... :lol:
  • 0

#17 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 20. október 2007 - 21:19:34

Tiež sa nejako veľmi netrápim nad tým, čo jem. Keby som sa mal takto vylučovať problematické potraviny, tak asi najzdravšie by bolo nejesť vôbec. :lol:
  • 0

#18 starsi

starsi

    Captain

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 774 príspevkov
  • 39 tém

Príspevok bol napísaný: 20. október 2007 - 22:54:56

Prečo sú hrozienka v müssli šťavnaté?
Je to tajomstvo niektorých výrobcov. Namočia sa do horúceho roztoku kyseliny fosforečnej, vďaka čomu sa potom dajú naimpregnovať roztokom glycerínu. Sú pekne guľaté a šťavnaté.
  • 0

#19 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 28 478 príspevkov
  • 305 tém

Príspevok bol napísaný: 21. október 2007 - 08:02:50

zrejme kupujem od správneho výrobcu, kupujem müsli tyčinky / v jednom čase som teda kupovala hojne / a nenašla som tam ani jedno jediné guľaté zrniečko hrozienka ... všetky boli k neidentifikovateľnosti zmačknuté :)
je možné, že kyseliny fosforečnej a glycerínu som bola ušetrená :lol:
  • 0

#20 starsi

starsi

    Captain

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 774 príspevkov
  • 39 tém

Príspevok bol napísaný: 21. október 2007 - 12:57:46

Aj hranolčeky
sa máčajú v lúhu Keď si robíme doma hranolčeky, je to jednoduché. Tie, ktoré kupujeme hotové zmrazené, prechádzajú náročnou úpravou. Zemiaky sa musia okúpať v parných strojoch, kde im popraskajú šupky, potom ich oškriabu kefy. V niektorých výrobniach, ako napísal nedávno český časopis Týden, sa doposiaľ používajú na lúpanie zemiakov kúpele v koncentrovanom sodnom lúhu, ktorý rozloží šupky. Po nakrájaní na hranolčeky sa predvaria vo vode obohatenej siričitanom sodným a fosfátom. Obe chemikálie zabraňujú tvoreniu tmavých miest a dodávajú zemiakom zlatožltú farbu.
  • 0

#21 tomassi

tomassi

    In Arséne I Trust

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9 490 príspevkov
  • 187 tém

Príspevok bol napísaný: 21. október 2007 - 21:55:46

a nejaké info o trvanlivom mlieku by sme nemali
som počul, že ani tam nie je normal mlieko, ale nejaké z prášku
  • 0

#22 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 28 478 príspevkov
  • 305 tém

Príspevok bol napísaný: 22. október 2007 - 19:31:23

nie tak dávno kolovalo po mailoch podivuhodné zloženie párkov a ľadovej drte a ružového práškového neviemčoho ... nemá to ešte náhodou niekto odložené ?
myslím, že podaktorým by sa to tu mohlo celkom páčiť :lol:
  • 0

#23 starsi

starsi

    Captain

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 774 príspevkov
  • 39 tém

Príspevok bol napísaný: 23. október 2007 - 21:52:35

Keď šunka nie je šunka.
Trocha mäsa, odrezky, želatína, dusitany, fosforečnany, rastlinné gumy, aromatické látky, konzervanty, stabilizátor, zahusťovadlo a voda. Tak to je šunka, akú si kupujeme v obchode. Kto robí domácu šunku, vie, že do nej pridá kvalitné mäso, soľ a korenie. To, čo kupujeme v obchodoch má od tohto receptu ďaleko. Pod názvom šunka sa totiž často predávajú najrozličnejšie výrobky z kusov mäsa a odrezkov, éčka potom pomôžu z tejto nevábnej hmoty vyrobiť žiadanú šunku. Vďaka fosforečnanom, ktoré v mäsových výrobkoch viažu vodu, môže byť až 30 percent váhy šunky len obyčajná voda. Podobne je to v aj v ostatných údeninách.
  • 0

#24 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 23. október 2007 - 23:21:41

nie nadarmo sa hovori ze sunka je len draha voda :lol:
a ked si zoberes ze co stoji sunka kde pisu ze ma 99% masa tak to uz je drahsie ako poriadna svieckova :)
  • 0

#25 game

game

    phantom fsp

  • Management
  • 28 478 príspevkov
  • 305 tém

Príspevok bol napísaný: 24. október 2007 - 10:18:35

kdesi som to tu písala, / tuším v Lacných alternatívach /, že sa v posledných rokoch dosť vyhýbam pri nakupovaní šunke, strojovej šunke, a akejkoľvek šunke, pretože kým s tým človek príde domov, tečie z toho voda, hlavne keď to balia do tých tenkých mikroténových fólií, a zvyčajne má taká šunka veľmi podozrivú farbu, akoby prešla odfarbovačom a slaná, zrejme aby soľ zakryla ostatné nedostatky ... hm :lol:
a áno ... cenu má zvyčajne veľmi zaujímavú :)
  • 0





Podobné témy pre kľúčové slovo: jedlo, strava, potraviny, živiny, zložky

0 člen(ov) číta túto tému

0 členov, 0 návštevníkov