Skočiť na obsah


Fotografia
* * * - - 1 Hlasov

Problém s externým HDD

externý harddisk harddisk hdd

  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 35 príspevkov

#1 JohnnyXPN

JohnnyXPN

    Lieutenant

  • Active Members
  • PipPipPip
  • 128 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 22. december 2007 - 09:36:06

Kúpil som tento extérny HDD
Western Digital: WD ext. G1T7500E 750GB 7,200,16MB,
USB20, Fire W,Book Premi,T,

Takže kúpil som tento disk, zapojil ho...
Myslel, som, že je naformátovaný na NTFS, tak som
tam okopíroval asi 20GB dát... a zrazu disk sa odpojil,
tak som reštartoval ale odrazu píše WD, že disk nie
je naformátovaný... A nedá sa na hdd dostať...

Ale čo teraz ak nechcem prísť o tie dáta...čo som tam
už okopíroval? Dá sa nejako tie dáta okopírovať z HDD?

Keby aj dáta obetujem, prídem o WD utility, ktoré tiež
boli na disku. Keby disk teraz naformátujem, prídem
aj o 20GB dát aj o WD utility? Vie mi niekto poradiť,
ako odtiaľ dostanem všetky dáta? Alebo nedá sa HDD
naformátovať na NTFS bez straty týchto dát?
  • 0

#2 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 22. december 2007 - 10:36:07

Po naformátovaní samozrejme prídeš o dáta na formátovanej jednotke. A ako ten disk vidíš v: Ovládací panel/Nástroje na správu/Správa počítača - Správa diskov? Ukazuje tam rozdelenie disku, a ako je formátovaný?
  • 0

#3 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 921 príspevkov
  • 1 066 tém

Príspevok bol napísaný: 22. december 2007 - 13:24:23

Formátovanie by som bral ako poslednú možnosť, síce sa vraví že dáta sa vraj skutočne zničia až po 7-násobnom formátovaní.
Inak existujú firmy, ktoré dokážu vytiahnúť dáta z poškodených diskov, ale lacné to nie je.
  • 0

#4 JohnnyXPN

JohnnyXPN

    Lieutenant

  • Active Members
  • PipPipPip
  • 128 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 22. december 2007 - 13:55:13

Takže zistil som toto HDD v počítači ukazuje C:/ Fat 32, D:/ Fat32, rozdelený 80GB,
a E:/ ten externý tam nie je napísané nič. Len koľko má GB... ani fat, ani ntsf
  • 0

#5 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 22. december 2007 - 15:33:46

A to ti ho tam ukazuje aj s označením jednotky E? A nepamätáš si, ako ti ho zobrazovalo pred tým kopírovaním, či jednotka E zaberala celý disk?

Možno by to ešte išlo obnoviť s nejakým nástrojom na obnovu partícií alebo dát (napríklad tento alebo tento).
  • 0

#6 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 22. december 2007 - 17:37:51

odporucam program getdataback... uz mi raz pomohol ked mi takto zblbol disk
  • 0

#7 JohnnyXPN

JohnnyXPN

    Lieutenant

  • Active Members
  • PipPipPip
  • 128 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 22. december 2007 - 20:54:11

Ďakujem tento - PC Inspector File Recovery - mi dátam zachránil tak ešte raz ďakujem chlapci ;-)
Este je ale jeden problem, automaticke odojenie disku. Ked ho dam odhlasit , odhlasi sa, ale nevypne sa a bezi aj nadalej.
Ale malo by to ist... a Mini problem, ze nema disk autorun a ked sa pc zapne v menu by malo byt toto modra ikonka WD
a E:/ , ale je tam len to E:/ Preto asi nejde disk odhlasit a automaticky vypnut. Kamarat ma ten isty len mensi a je mu to ide. Da odhlasit USB zariadenie a disk sa vypne. Ale aj tak dík bez vás prídem o vzácne dáta. Hlavne o Save Game,
a je tam aj istá nedohratá misia pár rokov Conlict Freespace 1 diel.
  • 0

#8 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 23. december 2007 - 13:21:19

Tiež používam PC Inspector file recovery na obnovu súborov a osvedčil sa mi. S externými HDD nemám veľmi skúsenosti, ale skús sa pozrieť, či nemáš v pravom dolnom rohu na paneli ikonu pre bezpečné odstránenie hardvéru a ak áno možno ti to cez ňu ten disk odpojí.
  • 0

#9 JohnnyXPN

JohnnyXPN

    Lieutenant

  • Active Members
  • PipPipPip
  • 128 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 26. december 2007 - 09:46:46

Ano už som zistil, ze sa to odhlasuje cez tu ikonku. Len kaby aspon nieco napisali do manualu, teda keby tam okrem schemy zapojenia nejaky bol. Taketo odpajanie disku je neprakticke, lebo disk pravidelne zamrza pri kopírovani. A potom odhlasovanie cez ikonku nefunguje. Pomoze len restart. Znamy ma tento typ ale 500, a ked mu zamrzne stlaci na disku tlacitko a disk
sa vypne, na tomto 750, tlacitko sa vypnut neda, da sa odpojit len tou ikonkou. Riadna somarina. Pre tolko problemov by som nikomu disk neodporucal kupovat. Jedine ak vychytaju bugy. To zamrzanie je velky problem. Mozno by pomohlo FireWire pripojenie, ale v pocitaci nemam okrem USB taky konektor (pripojku).
  • 0

#10 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 26. december 2007 - 15:00:24

veci ako usb disky ci usb kluce je nutne odpajat cez tu ikonku dole, pretoze oni mrsky radi odchadzaju, ked sa odtial len tak vytahuju
mam s tym svoje skusenosti
kedze ked das bezpecne odpojit hardware vo win, tak uz do toho zariadenia nejde ziadne napatie.. a vacsinou to sposobovalo postupne umretie daneho zariadenia, to ze sa odpajalo aj ked do neho bezalo napatie z usb portu
  • 0

#11 JohnnyXPN

JohnnyXPN

    Lieutenant

  • Active Members
  • PipPipPip
  • 128 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 8. január 2008 - 19:24:23

No je tu novy problem. Na hdd som kopiroval 3 krat data, a 3 krat hdd zamrzol pri kopirovani.
A tie data zaberaju 2GB, a nedaju sa zmazat, stale pise, poskodene subory, nedaju sa odstranit.
Neda sa stym nic spravit, aby sa taketo poskodene, subory, adresare dali zmazat? Lebo zbytocne to zabera 2GB.
Dakujem zase za pomoc.
  • 0

#12 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 8. január 2008 - 19:44:15

A skúšal si scandisk?

Otvor Tento počítač, pravým tlačítkom klikni na príslušnú diskovú jednotku, vyber Vlastnosti/karta Nástroje/Kontrola chýb. Vyberieš Automatickú opravu chýb aj Vyhľadanie a obnovenie chybných sektorov.
  • 0

#13 JohnnyXPN

JohnnyXPN

    Lieutenant

  • Active Members
  • PipPipPip
  • 128 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 8. január 2008 - 20:24:53

To som teda. Na toto som zabudol. Ďakujem a už to aj išlo zmazať.
  • 0

#14 Soulli

Soulli

    Newbie

  • Members
  • 7 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 23. január 2010 - 20:51:07

Cawte...prosím opíšte mi niekto postup, že ako získam naspäť dáta z externého pevného disku. Už ho mám viac ako rok, ale doteraz mi to nikdy nerobilo. Kľudne som vedel na to dávať dáta, aj vyberať. A teraz som ho zapol bo som potreboval ztade dačo, a mi nechce načítať, len vypíše či chcem formátovať. A to by som nechcel pretože mám tam skoro tera byte dáta, ktoré potrebujem a teraz neviem to ako ztade vybrať. Skúšal som aj vo viacerých počítačoch, ale ani vžiadnom mi nehce cpoznať iba formátovať to chce. A tie dáta so naozaj dôležité. Hovorím mám tam viac ako 900GB. A inak môžete mi opísať aj ten postup pri PC Inspector File Recovery ak sa s ním dajú obnoviť dáta. Vopred diky všetkým.
  • 0

#15 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 23. január 2010 - 23:33:42

Na tom 1 TB disku si mal iba jednu partíciu alebo si ho mal rozdelený a zmizli ti teraz všetky?

Neviem, či PC inspector file recovery bude kompatibilný aj s Vistou, prípadne s Windows 7, ja som ho použil naposledy v XP pred niekoľkými rokmi. V takom prípade by bolo lepšie skúsiť použiť na obnovu niečo novšie. Možno postačí napríklad Partition find and mount ktorá by mala poškodené partície pripojiť ako ďaľšie jednotky. Dáta treba následne najskôr uložiť niekam mimo a sformátovať externý disk. Ešte pred formátovaním by som disk odporučil rozdeliť.
  • 0

#16 Soulli

Soulli

    Newbie

  • Members
  • 7 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 25. január 2010 - 16:51:33

No ja som nemal rozdeleny na particie...a mam windows xp..vista a aj 7.ku...takze je jedno ze v ktorom hlavne aby si mi prosim napisal ten postup, ze ako to vratit...aby som mal vsetky data...mno te program som aj stiahol pc inspector file recovery...ale to je problem ze newem s trym narabat..tak dobre by bolo to opisat...vopred dakujem :lol:
  • 0

#17 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 25. január 2010 - 20:45:08

Skús najskôr, či ti partíciu na tom disku nepôjde primountnúť cez Partition find and mount ktorý som spomenul vyššie. Ten postup je v tomto prípade jednoduchší: spustíš program, zvolíš pri danom disku voľbu Scan a pokiaľ ti na ňom nájde partíciu zvolíš Mount as... (označenie nájdenej jednotky).

Postup pri použití PC inspector file recovery skúsim opísať v prípade, že to uvedeným spôsobom partíciu nenájde.
  • 0

#18 Soulli

Soulli

    Newbie

  • Members
  • 7 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 25. január 2010 - 20:54:01

no tak ako si vravel som skusil a nejde mit to..nevyhodi ani ten disk...mi vyhodi tam iba hard disk...web kameru..a citacku pamatovych kariet...hej..som zbadal kebyze mi tam vyhodi externy disk ako aj hard disk tak by som to vedel spravit...bo na tom som skusil...ale to je ten problem ze mi to tam nechce dat.. :lol:
  • 0

#19 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 25. január 2010 - 22:07:05

postup pre PC inspector:

Nechaj si zobraziť "Lost drive", a nájdi si, či sa ti ten disk zobrazuje medzi "Physical drive". Pokiaľ tam bude prejdi naňho kurzorom a zvoľ "Find logical drives". Následne by sa to malo zobraziť medzi logickými jednotkami. Presnejšie je tento postup označený na screenoch v prílohe.

Priložený súbor(y)


  • 0

#20 Soulli

Soulli

    Newbie

  • Members
  • 7 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 27. január 2010 - 20:04:42

mno asik som nasiel tie vecii...ako mi vyskocilo nejake okno..tam som dal ze find lost data...a mi tam vyhladalo vela veciale take sproste mena maju ze cluster a take hociak cisla a tak..a som dal ze ulozit napr vybral som jedno a tak som si ulozil na pracovnu plochu a ide too...a ako dostanem spat vsetky vecii...ale v pocitaci mam iba 500 GB hard disk...a na externom co by som cel zachranit tam je viac ako 900 GB...neda sa to tam obnovit...ci daako tam naspat dat..alebo ete mi teraz porad ze co s tym...inak aj doteraz vsetko velmi pekne dakujemm...a ze ci sa neda daako opravit tento externy disk aby mi siel v pohode dalej...asisik kebyze naformatujem ale potom sa stratia data..bo ako...a ze tie co som nasiel spat ze kde musim ulozit ci sa neda na externy disk..alebo akoby bolo...prosim opis mi to ..a ete aj to ze ako to dam hromadne vsetko obnovit...ked cem vsetko nechat..a tak
  • 0

#21 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 27. január 2010 - 20:52:01

tam som dal ze find lost data...a mi tam vyhladalo vela veciale take sproste mena maju ze cluster a take hociak cisla a tak..a som dal ze ulozit napr vybral som jedno a tak som si ulozil na pracovnu plochu a ide too...

Predpokladám, že si postupoval podľa volieb ktoré som na screenoch označil. Pokiaľ tam však máš súbory s názvom cluster... tie už nebudú zrejme úplne obnoviteľné. Súbory, ktorých pravdepodobnosť obnovenia je pomerne vysoká by mali byť zeleno označené.


a ako dostanem spat vsetky vecii...ale v pocitaci mam iba 500 GB hard disk...

Jeden z dôvodov, prečo je dobré disk rozdeliť na niekoľko partícií. V prípade 1 TB disku by som ich vytvoril asi aspoň 5-6. Je potom jednoduchšie prípadne zachraňovať dáta z jednej 150 GB jednotky.

a na externom co by som cel zachranit tam je viac ako 900 GB...neda sa to tam obnovit...ci daako tam naspat dat..

V takomto prípade zrejme ostáva iba možnosť aspoň dočasného uloženia dát na iných diskoch. Potom môžeš externý disk rozdeliť, naformátovať a dáta presunúť späť na externý disk.
  • 0

#22 Soulli

Soulli

    Newbie

  • Members
  • 7 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 27. január 2010 - 21:31:15

mno asiik mam zas jeden problem...ze teraz som zbadal ze mi tam vypisovalo tie ked som hladal tenlost driver ....tak mi vipisovalo #1 k tým particiam ako mam rozdeleny disk co mam v pc...k vsetkym vypisovalo #1..a na konci bolo ze (lost) on fixed disk a ja som to dal prehladat a tak mi vypisalotie clustre co som aj vyssie uviedol... a za tym (lost) on fixed disk tiez je #1-....cize ak dobre wem mne naslo len ten disk co mam v pc...bo tam mam iba #1 ..a aj pri vsetkych particiach tohot disku mam #1...takze mne podla mna vyhladalo tie stratene data co sa stratili z disku co mam v pc...a nie z externeho diskuu...bo ako si aj ty mi poslal obrazky tak si tam mal dalsi disk oddeleny ze nie za nim bolo #1 ale #2...takze asiik mne ani takto nevyhodilo externy disk..tak co ...ako pokracovat dalej..???.. :lol:
  • 0

#23 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 27. január 2010 - 22:09:24

To, že ten disk bol v mojom prípade označený práve ako #2 nie je príliš podstatné. Screeny som robil cez Virtualbox, a #2 bol virtuálny (testovací) disk. Ale princíp: nastav sa na kartu Physical drive. Pokiaľ na nej nájdeš svoj externý disk, zapamätaj si jeho číslo za mriežkou (v mojom prípade #2) a zvoľ "Find logical drives". Po skončení vyhľadávania prejdi na kartu Logical drive, a na nej vyhľadaj jednotku s rovnakým číslom za mriežkou (v mojom prípade #2). Pokiaľ ich tam bude viac s takýmto označením, obnovuj súbory z tej, na ktorej sa budú v adresároch zobrazovať názvy súborov správne

A skús písať trochu normálnejšie - pravidlo 2.3
  • 0

#24 Soulli

Soulli

    Newbie

  • Members
  • 7 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 28. január 2010 - 17:33:47

Mno dobre...už som si prečítal...prepáč.. :lol: ...a mne tam dáva iba to jedno číslo za mriežkou 1-ku..lebo ako mám tam pripojený normálny hard disk, čo mám v počítači. Tak mne asi nezobrazuje ten externý disk, akoby som mohol postupovať ďalej...????....prosím poradte mi...už som celkom stratený...a potrebujem tie dáta... :)
  • 0

#25 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 28. január 2010 - 20:06:17

Pozri sa ešte či sa ti vo Windowse ten disk zobrazuje v správcovi diskov:
Ovládací panel > Nástroje na správu > Správa počítača > Správa diskov - dole pri grafickom zobrazení by mal byť uvedený aj vtedy, keď nie je systémom rozpoznaný ako naformátovaný
  • 0





Podobné témy pre kľúčové slovo: externý harddisk, harddisk, hdd