Skočiť na obsah


Fotografia
- - - - -

Pomoc s formátovaním disku


  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 8 príspevkov

#1 RoSo

RoSo

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 441 príspevkov
  • 88 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 03:51:51

Potreboval by som od vas radu. Kamarat kupil PC s predinstalovanou Vistou na 300 GB nerozdelenom harddisku. Teraz je tam nahodeny Win XP Pro, pretoze Vista mu nevyhovovala (ta vyhovuje malokomu). Problem je v tom, ze Partition Magic nedokaze rozdelit HDD na viac particii, pretoze system disku je BAD (zly). Ak v Partition zadam prikaz na sformatovanie na system NTSF, prikaz sa nevykona (co je dost logicke, kedze by zmazal vsetky data, system aj samotny Partition). Skusal som aj preinstalovat nanovo XP, s formatovanim disku na zaciatku instalacie. Podla nej prebehlo vsetko v poriadku. System suborov je vsak stale zly.
Ako dostanem na ten disk system suborov NTSF bez toho, aby som musel vybrat disk a napojit ho k druhemu kompu? To PC je nove a stale v zaruke.
  • 0

#2 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 11:00:00

RoSo, neupresnil si, ci aj to XP je na nerozdelenom HDD s jednou primarnou praticiou. ak ano, nasledujuca rada je na prd:

windows XP ma nastroj na spravu diskov, daju sa tam konfigurovat logicke jednotky na fyzickom HDD a tiez i nastavovat system suborov. v ceskej verzii to mam tu:

ovladaci panely / nastroje pro spravu / sprava pocitace. to je aplikacia, ktora obsahuje polozku 'sprava disku', podobne upravy robim pomocou toho. ak mas vsak len jednu 300GB logicku jednotku na primarnej particii, system suborov tam pochopitelne nezmenis, ak je disk rozdeleny, mohlo by to pomoct.

nepochopil som, ci chces zmenit system suborov na CELOM disku, alebo ci potrebujes vytvorit nove NTFS logicke jednotky, tak neviem ci tu nemudrujem zbytocne. : )

edit:
este ma napadlo: pri preinstalovani OS si skusal uplne odstranit primarnu particiu a vytvorit ju nanovo?
  • 0

#3 RoSo

RoSo

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 441 príspevkov
  • 88 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 11:04:17

Presne tak, jeden HDD s jednou particiou. Rozdelit HDD viem, len potrebujem, aby mal spravne naformatovany system suborov, pretoze po instalacii XP, pocas ktorej formatovanie disku prebehlo, je system suborov nie NTSF ale BAD (cize zly). XP pritom funguje v pohode, je vsak nemozne vytvorit novu particiu.

Takze chcem NTSF na celom disku, aby som ho mohol neskor rozdelit na viac particii.
  • 0

#4 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 11:13:06

no, na toto som kratky. jedine riesenie, ktore ma napadlo je nabootovat z CD, uplne odstranit primarnu particiu, znovu ju vytvorit pri instalacii OS a naformatovat v NTFS. dufam, ze sem kukne niekto skusenejsi a poradi ti nieco lepsie.
  • 0

#5 RoSo

RoSo

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 441 príspevkov
  • 88 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 11:21:05

Tak to aj bolo, instalacia do jedineho C disku s jeho formatovanim, vsetko prebehlo v poriadku. XP ide, spustim Partition Magic, ten spustit nejde, pretoze nie je dostupny disk. Pripojim cez USB externy harddisk, XP ho normalne detekuje, Partition sa uz spusti, ukaze mi pevny 300 GB disk C so zlym systemom suborov a externy 500 GB HDD s FAT 32. Riesenim by mozno bolo nainstalovat XP na externy HDD a nastavit v biose bootovanie z USB, ale nie som si celkom isty, ci by som potom mohol pracovat s internym HDD bez problemov.
Dalsi problem je, ze externy HDD mam plny a nie je v NTSF ale vo FAT 32. Nechcel by som prist o vsetky data na ext. HDD.
  • 0

#6 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 12:25:08

RoSo, ak som ťa správne pochopil, tak si počas inštalácie Windowsu iba sformátoval disk, teda jeho jedinú partíciu. V tom prípade by mohlo byť riešením hneď pri inštalácii OS existujúcu partíciu zmazať a nanovo vytvoriť systémovú partíciu, už v požadovanej veľkosti, a zvyšné miesto na disku môžeš tiež rozdeliť pri inštalácii, alebo ho nechať prázdne a partície na ňom vyvoriť až dodatočne.
  • 0

#7 RoSo

RoSo

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 441 príspevkov
  • 88 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 12:33:15

Dakujem, odstranit particiu a znovu ju vytvorit mi radil aj valcik, formou sukromnej spravy. Dakujem vam obom, ked to bude potrebne, tak to u kamarata prerobim. Zatial je spokojny s jednym diskom. Len ma to zaujimalo, neznasam problemy, s ktorymi si neviem poradit.
  • 0

#8 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 279 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 12:34:03

Roso poriadne nechapem co presne mas za problem, ale myslim ze co tu radia pred instalaciou uplne zrusit particiu a vytvorit novu systemovu by mohlo pomoct
to ze ti ale partition magic ukazuje nieco zle, neznamena ze to zle este musi byt, ani partition magic nieje dokonaly
este mozes skusit jednu vec, nabootuj z nejakeho live linux, pusti qtparted, premaz cely disk, zrus particiu, vytvor FAT 32, full format a potom pusti instalaciu XP kde ju zrusis a znova vytvoris novu NTFS
  • 0

#9 RoSo

RoSo

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 441 príspevkov
  • 88 tém

Príspevok bol napísaný: 24. február 2008 - 12:40:35

OK, diky, aj to moze byt riesenie. Akurat ze som sa s tym trapil v piatok do pol jednej a v najblizsej dobe na to nemam vobec chut. Ale ked pride, budem postupovat podla vasich rad. Vdaka.

edit:
teraz mi napadlo - nastvalo by ma, ak by bol problem v partition magic.
  • 0




0 člen(ov) číta túto tému

0 členov, 0 návštevníkov