Skočiť na obsah


Fotografia
- - - - -

Alfiho univerzálne rady


  • Zamknutá téma Táto téma je zamknutá
Téma má 106 príspevkov

#26 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 10:46:09

Veď tak, proste sa ku mne niekto cez tie otvorené porty dostal, mám kópiu toho HD. Keď mi odmietli dať heslo na nastavenie FW routra a ťahalo sa to niekoľko mesiacov, zmenil som providera a kúpil som si iný router, kde mám všetky práva na nastavenie. Nechcelo sa mi kupovať za vlastné router Vigor 2700 VGST z obchodu, lebo tam je prístup otvorený, a ani upgrade firmware mi nepomohlo. U ich VGST som nemal šanciu. A toto je u všetkých zákazníkov tej firmy, lebo ma volajú. Ibaže všade nie sú možnosti pripojenia na UPC alebo Fibernet. Alebo iné možnosti.

Vista je opisovaná ako bezpečný OS, takže ani ja neviem, ako sa to mohlo stať. Iba som riešil následky. A nasadil som následne aj Vmware a Linux. Tam už nieto žiaden problém, dáta sú oddelené. A reštart PC všetky ataky odstráni. A inštalácia nového Vm za niekoľko minút.
  • 0

#27 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 11:28:58

alfi
horseshit a kopa hovan k tomu!

riesil to aj Microsotft a bola to jednoznačná vina hádaj koho

Na hociaky mail podobneho charakteru ti musel MS odpovedat ze chyba nie je na ich strane, a preto sa vecou nebudu dalej zaoberat. MS, ako kazda corporation, riesi len veci co sa jej tykaju. Nemaju volu dedikovat ludsku silu na riesenie problemov jedneho alfiho.


Nabúral sa do mojho PC s Vistou niekto práve kvoli tomuto

Podla mna si skor chytil nejakeho trojana. Kedze je technicky nemozne, a to vsadim a moj BC titul (ktory snad tento rok zfinishujem) z odboru pocitacove systemy a siete.

Predpokladajme na chvilu ze skutocne mas porty pre FTP o PPTP otvorene a nejakym sposobom nasmerovane na tvoj PC. - toto je nutna podmienka pre to aby vobec packety dosli na tvoju sietovku. Bez toho koncia na routry.

Dalsie nutna podmienka je, aby ti na Viste nieco pocuvalo na 21 resp. 1723, inak packety OS zahadzuje a dalej sa nimi nezaobera.
A tu je najvacsi problem.
21 je FTP. T.j. ze by si musel mat na stroji FTP server. Vista ziadny FTP server v zakladnej konfiguracii rozbehany nema. Teda NIC nepocuva na porte 21. Nie je moznost ako sa do stroja dostat. To je technicky fakt, ktory ti potvrdi aj stredoskolak s jednym semestrom CISCA.

1723 - PPTP, nieco malo mozno vies (aj o tom si dovolim pochybovat), ale o tomto vies leda tak velke hovno. Ide o VPN protokol, ktory umoznuje napojit sa na tvoju Lan bez toho aby si bol nutne v samotnej LAN. Preto to bezi na Routry, kedze on je vstupna brana do Lan. Problem je ten, ze tento protokol musi byt nakonfigurovany 

http://www.draytek.c...vpn_setup2.html
Medzi konfiguraciami su aj take srandy ako Username/Password.
V ziadnom pripade sa tento protokol nedostane az k cielovej stanici... iba ak by si ju chcel pouzivat ako VPN Gateway pre PPTP, co samorejme zahrna nainstalovanie PPTP Servra, ktory samozrejme nie je standardnou sucastou Win Vista.
Dalej mam take skromne tusenie ze PPTP nefunguje po Ethernete... Kedze som nejako zatial nevidel PPTPoE. Ale tymto som si nie celkom isty.

V kazdom pripade, je nulova sanca, ako zneuzit akykolvek z tychto protokolov na preniknutie do OS, pokial si ich ty sam blbo nenakonfiguroval (instalacia deraveho FTP Servera, blba konfiguracia PPTP - jednoduche meno/heslo......)

Nechcelo sa mi kupovať za vlastné router Vigor 2700 VGST z obchodu, lebo tam je prístup otvorený, a ani upgrade firmware mi nepomohlo.

Pokial si nekupoval ani ten router od T-comu, tak si nemohol len tak po pol roku odist. VIAZANOST!.
  • 0

#28 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 11:39:32

Samozrejme som odišieĺ bez ohľadu na viazanosť a uznali všetko. Boli radi, že neidem verejne.

Stalo sa a nemám čas zisťoťvať detaily. Iba som sa zbavil problémového providera. MS mi na základe žiadosti opatovne potvrdil registráciu licencie a to mi stačilo. Čas na novú inštaláciu PC som už dávno oželel, aj tak nič iného nerobím :lol:

Sú možnosti prístupu do hociakého PC, o ktorých sa nehovorí. Ide iba o dovod ku takémuto konaniu a nie je to paranoia. Psst. :) Dtto aj mobily.
  • 0

#29 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 11:47:22

Sú možnosti prístupu do hociakého PC, o ktorých sa nehovorí. Ide iba o dovod ku takémuto konaniu a nie je to paranoia. Psst.

:lol:  To su kecy ako z americkych filmov.
Sklamem ta... ziadna hollywoodska mystika okolo pristupu do PC nie je. Vsetko je vramci technickych moznosti a specifikacii TCP/IP. Pokial na porte nepocuvam je port zabezpeceny.
Pokial som za NAT, bez forwardovanych portov, je nemozne sa na mna zvonku napojit, za NAT mozu byt tisicky strojov, a router ozaj nevie komu to ma poslat... - je tako keby si zavolal na ustrednu a nevedel by si klapku... sa moze aj rozkrajat, ale nezistia komu sa chces dostast. :)
  • 0

#30 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 11:53:29

Dark mam taky sprosty pocit ze tym co tu pises alfi ani zamak nerozumie a ani sa nesnazi pochopit, aj ked si mu to krasne vysvetlil

alfi, skus prestat zit v predstave ze vsetko funguje ako v americkych filmoch kde vzdy ked sa dostanes do pc ti vyhodi velke okno s heslom, ktore vzdy na treti krat uhadnes, a potom kliknes na tlacitko "hack" a naburas sa priam do pentagonu

prosim ta nastuduj si najprv specifikaciu ISO/OSI modelu, ako funguje TCP/IP, zakladne informacie o switchingu a routingu a potom prosim ta nieco trep
lebo inac posobis ako clovek co vystuduje hnojarinu, ako by chcel pisat odborne clanky z mediciny...

ako ti uz Dark napisal, a ja tiez
ked si za NAT a nemas na seba forwardovany ziaden port, tak nieje moznost aby sa packet od utocnika dostal na tvoj pocitac....router ho automaticky zahodi...
radsej kebyze si cely den nepozeras porno a warez stranky, odkial si chytil nejaky spyware ci nieco podobne
  • 0

#31 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 11:55:27

Darkman

Isto, najbezpečnejšie je vytiahnúť kábel zo sieťovky. A čo keď Ti treba na net ? Skús PG2... :lol: teraz iba cca x bloknutých... pozri sa

tu je to http://phoenixlabs.org/pg2/ , ale na Linux to ešte netreba

Nokia

Predsa len už som po záruke, takže to porno... nechávam mladším. :-) a zdokladované veci nepustia, to je o praxi. Stalo sa. A už mám aj Linux router. Všetko mám legálne. Netreba mi žiadne zbytočné programy na PC. Ani hry. Čas je drahší a táto debata je práve o tom čase. Má zmysel. Lúskal som aj strojový kód. A išlo to všetko dobre.
  • 0

#32 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:02:30

prosim ta co ty sem davas za zbytocne linky?
opytam sa ta, pochopil si vobec co sme ti napisali s darkmanom o NAT ?????
lebo zas sem das uplne zbytocnu linku...


a len pre info, ked tu splietas o linuxe, o ktorom tiez nemas moc sajnu
vies vobec ze na linuxe ti tiez bezi firewall? a ani o tom netusis???
  • 0

#33 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:11:47

Note: PeerGuardian 2 does not support Windows Vista at the moment. This is a top priority, and we hope to have a Vista download soon.


Obrázok

Naco mi je IP blocker, ked mam nat?
  • 0

#34 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:14:18

Nokia

Len si ostaň na tom pomyselnom výsluniu, mne ozaj nič netreba. :lol: Som dostatočne zabezpečený. Know how... je. A čo Ti vlastne chýba ? Zver sa mi, viem by aj bútlavou vrbou... pssst. Už som ticho.

Samozrejme je viacero možností, aj typu Vmware pre ochranu PC aj v Linuxe. Aj vmsight, ale to je každého súkromá vec. Prskanie je zbytočné, ja robím počítače iba od ich počiatkov. Skromno. Nepotrebujem potlapkávanie.

Darkman

Aj ja..., ale nie všetci majú routre alebo volajaké SW zabezpečenie a toto je rýchle a účinné

Tento príspevok upravil Cactales, 16. máj 2008 - 14:31:35
off topic (narážky)

  • 0

#35 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:19:38

alfi jedine co ty robis ze sem hadzes nazvy softov, ktore mozno z dialky poznas a trosku si o nich pocul....
snazis sa posobit ze tomu rozumies, ale vies velke HOVNO!!! vmware sluzi na virtualizaciu, nie na nejaku sietovu ochranu, trepes zase dve na tri!!

ked sa sudny clovek pozrie, ze v podstate nemas argumenty, len prispevky s nulovou vypovednou hodnotou

a k tomu IP blockeru, doteraz si tliachal o zlom zabezpeceni routra od tcomu, a zrazu ze nie vsetci maju routre....nemas ty roztrojenu osobnost?????
  • 0

#36 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:38:22

Router od tej firmy majú iba tí, čo si želali ten zmetek M...., alebo tí, ktorí majú viac ako jeden PC.

Vmware mám a aj iné. To nie je predmetom debaty o podvodných praktikách, to je iba obrana.

Neprskaj. Som inde. debatujem k veci a nepotrebujem nič. Radšej si ešte oslavuj, želal som Ti. :lol:
  • 0

#37 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:38:39

Skromno. Nepotrebujem potlapkávanie.

S tymito bludami by si nedostal potlapkavanie, ale riadnu hubovu polievku. Prvy rocnik na Fiitke by si nespravil.
Nemas zakladne znalosti.

, alebo tí, ktorí majú viac ako jeden PC.

Mam 4 PC a nemam vigor :lol:
Kupil som si vlastny adsl router.
  • 0

#38 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:40:55

Hmmm, čo k tomu ? Radšej nič. :lol: Aj adsl sa dá, pokiaľ nieto nič iného.
  • 0

#39 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:43:18

Prosim ta, aky iny, nez adsl router, by si chcel napojit na adsl linku?
Noze ma pouc.
  • 0

#40 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 16. máj 2008 - 12:51:12

Samozrejme že adsl, ale ja som sa odstrihol, nie ? Takže celkom iný. Koax kabel. A o chvíľu Fibernet, takže zasa iný a už aj opto kábel. Telefon - pevnú linku - už necem. načo vlastne ? Veď inde je to telefonovanie aj gratis. V cene programu.
  • 0

#41 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 18. máj 2008 - 18:05:00

Note: PeerGuardian 2 does not support Windows Vista at the moment. This is a top priority, and we hope to have a Vista download soon.


Aj tuto je to http://forums.phoeni...ead.php?t=15268

Vždy je viacero ciest. PG2 samozrejme funguje aj na Viste64, je k nej varianta programu a sú aj na fórach návody na riešenie problémov pri jeho inštalácii.
Ja som ale išiel pre využívanie tohto cestou vmware pod Vistou a virtuálne XP, tam to bolo najrýchlejšie a bezproblémové. Ešte som mal tie odblokované porty a niečo som narýchlo urobiť musel.

P.S. Túto tému som nezaložil ja.
  • 0

#42 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 2. júl 2008 - 17:47:31

valcik

V pocitacoch a programoch je to ozaj iba o skusenostiach a praxi. Ja ten program pouzivam u klientov dnes a denne a pomaha prave v takychto situaciach. A ked si tam niekto naprace 12 GB niecoho, o com ani nevie, potom je to mozno aj tak, ako hovoris.

P.S. Iba 30 rokov... :lol: Skus a pohraj sa s tym a potom aj hovor k teme, please, uz nieto vela lepsich programov :)

havranec

Radsej si stiahni Open Office, ten je gratis. Na MS Office je nasadene sledovanie a vysoke pokuty, a je to to iste, a gratis. A zalohuj alespon na iny HDD alebo particiu, teraz ide vela virov. Studaci sa nudia v lete :)
  • 0

#43 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 2. júl 2008 - 18:23:53

P.S. Iba 30 rokov... :lol:

čo tým chceš povedať a ako to súvisí s daným problémom?
  • 0

#44 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 2. júl 2008 - 18:27:13

Zas tu trepes somariny, 30rokov. Skusenosti s PC, a XP mas rovnake ako vsetci PC zdatni ludia tuna fore. To ze si kedysi na Ruskych skrinovych strojoch tlacil dierne stitky ti moc pri problemoch s XP nepomoze. Alebo mi chces povedat ze aj vtedy si pouzival TuneUP?
A dufam ze u kazdeho zakaznika pouzivas separe licensovanu verziu, lebo inak to je... ako zvyknes hovorit, na zalobu.

A hlavne sa nauc citat. Havranec jasne povedal, ze nie je jediny uzivatel PC, este k tomu ho uzivaju 2 deti, ktore ozaj vedia nanosit vselico.
  • 0

#45 Nokia

Nokia

    mobilny telefon

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5 282 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 2. júl 2008 - 19:17:03

Na MS Office je nasadene sledovanie a vysoke pokuty


kde co ako? dokaz alebo tu nerozpisuj dalsie zvasty ktorymi len klames...
  • 0

#46 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 2. júl 2008 - 19:48:49

ok, alfi. tvoje tridsaťročné skúsenosti môžeš postupne prezentovať v tejto téme, budem sem presúvať každý príspevok, ktorý v kategórii Výpočtová technika odbočí od témy alebo bude zavádzajúci.

teraz by som aj ja rád počul vysvetlenie, ako si za tých tridsať rokov dospel k názoru, že pri zaplnenom pevnom disku treba preinštalovať systém, ak utilita TuneUp nedokáže potrebné miesto uvoľniť.

okrem toho, nenapísal som že program TuneUp nepoznám, napísal som že ho nepoužívam.
  • 0

#47 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 921 príspevkov
  • 1 066 tém

Príspevok bol napísaný: 2. júl 2008 - 21:23:25

Radsej si stiahni Open Office, ten je gratis. Na MS Office je nasadene sledovanie a vysoke pokuty

Open Office máme v lochu a celkom sa mi začína pozdávať. Asi si ho nahodím. A to z ktorej sektárskej stránky si vyčítal že na MS Office je nasadené sledovanie?


Havranec jasne povedal, ze nie je jediny uzivatel PC, este k tomu ho uzivaju 2 deti, ktore ozaj vedia nanosit vselico.

To je pravda, človek ktorý nevie čo ho môže čakať na nete tak zrichtuje za dva týždne celý systém, že často sa viac oplatí formát disku ako niečo opravovať.
  • 0

#48 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 3. júl 2008 - 00:14:19

All

TuneUp je ozaj z tych dobrych programov a vie odstranit vela problemov a aj urobi volny pristor na HDD.
Skusenosti suvisia s problemom, celkom isto. Ten program je volny, netreba ziadnu licenciu. A tej zalobe nerozumiem... a ked to pouzivaju aj jeho deti, tak si moze predsa zriadit pristup aj pre nich a aj pre seba a zriadit ochrany AW a AntiSPY, aj ked je to iba docasne. Mna zasa dnes niekto napadol a urobil si na mojom PC ucet, aj ked som z Win na nete nebol... a mam vsetky ochrany. Musel som nasadit Kasperskeho, este bezi, je to ozaj na dlho. Ucet som odstranil v nudzovom rezime, ale ta detailna kontrola... a utocnikovi staci iba vediet IP...

MS Office je sledovane Microsoftom a je to verejne, uz pol roka. Je o tom pisane na nete. A aj na stranke MS.
Winu neuskodi preinstalacia, doba reinstalacie je zavisla na tom, ako dotycny casto instaluje rozlicne programy a ako sa stara o system.A pri hrach a chatovaniu na rozlicnych ICQ a inych pokecoch je to rizikovejsie, ako aj na warez forach a na pornostrankach. TuneUp dokaze dost chyb odstranit a aj uvolnit priestor. Samozrejme gro je na tom, kto je za klavesnicou.

Axel

Zo stranky MS. A ten Open Office vie vsetko, co MS Office, a dokonca vie aj ukladat v *pdf..., co je k nezaplateniu. Vie ukladat aj v *doc. A Win sa da skantrit bez ochran po pripojeniu na net z IE za niekolko minut... :lol:

P.S. Je zaujimave, ze je to uz druha tema pod mojim menom, ktoru som nezalozil ja, a v sekcii o moderovaniu je pisane, ze "bola zalozena", cize azda je tu volajaka automatika zakladania tem... :) a dokonca aj jeden blog na moju hlavu :) Mozno by nebolo zle, keby uz ozaj kazdy zacal rozmyslat a konat iba sam za seba. A razom zaniknu vsetky nedorozumenia. Vediet pocuvat. Porozmyslat o hovorenom, o pisanom. A pri nepochopeniu sa proste iba opytat. To je prave o tom - zi a nechaj zit. Niekto na to pride este za mlada a niekto to nepochopi nikdy.
  • 0

#49 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 3. júl 2008 - 06:07:47

Skusenosti suvisia s problemom, celkom isto. Ten program je volny, netreba ziadnu licenciu.

O'Rly? http://www.tune-up.com/order/

a ked to pouzivaju aj jeho deti, tak si moze predsa zriadit pristup aj pre nich a aj pre seba a zriadit ochrany AW a AntiSPY,

Ako ti anti virus pomoze pred tym, aby ti uzivatelia odkladali velke mnozstvo zbytocnych dat je pre mna zahada.

Mna zasa dnes niekto napadol a urobil si na mojom PC ucet, aj ked som z Win na nete nebol...

... a utocnikovi staci iba vediet IP...

Co je to za blbost? Ty si nebol na nete, ale utocnik sa k tebe dostal cez net.
Ty si tych 30rokov robil v tych pocitacovych miestnostiach co? Upratovaca? Lebo tvoje znalosti by tomu odpovedali.


Mozno by nebolo zle, keby uz ozaj kazdy zacal rozmyslat a konat iba sam za seba. A razom zaniknu vsetky nedorozumenia. Vediet pocuvat. Porozmyslat o hovorenom, o pisanom.

Tak zacni najprv ty. Pretoze nikto nema ocividne problem drzat sa temy a normalne poradit, teda okrem teba.
  • 0

#50 alfi

alfi

    Commander

  • Banned
  • PipPipPipPip
  • 402 príspevkov
  • 1 tém

Príspevok bol napísaný: 3. júl 2008 - 07:50:08

Samozrejme sa da stiahnut aj zo stranky vyrobcu trial verzia, ktora funguje a pomoze. Daju sa tieto verzie stiahnut aj z www slunecnice, www stahuj a inde. A su tam aj skusenosti uzivatelov...A niektore casopisy umoznuju aj registraciu a je potom ostra verzia, trebars CHIP 6/08

Ukladanie velkeho mnozstva zbytocnych dat v tejto suvislosti - to je tvoja konstrukcia ? Ja o nicom takom nehovorim

Na prienik do PC su programy a pokial je kabel v sietovke a PC zapnuty... bol som na netovom radiu a na VMWARE tak, ako stale
Upratovaca nielen v mojom PC samozrejme robim a je to cez 90 percent mojich zasahov v terene, a o mojich znalostiach...

Kazdy radi ako vie. Udrzba SW je dost hakliva a treba sa tomu venovat. Uz je viac virov ako uzitocneho SW
  • 0