Skočiť na obsah


Fotografia
* * - - - 1 Hlasov

Mrznutie a reštart


  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 49 príspevkov

#1 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 4. January 2009 - 16:08:16

môj príbeh. počítač sa sám často sám od seba reštartoval, respektíve zamrzol. často sa tak stávalo najmä pri prvom zapnutí ak som rýchlo pustil niejaký program. ak sa nechal chvíľu (20min) "odstáť", občas sa nič nestalo. vždy pred takouto udalosťou nastal v mašine taký zvuk, ako keď sa zapína pc. preinštaloval som windows. problém vyriešený. týždeň som hrával hry, bez problémov. no asi po dvoch týždňoch sa mi vždy asi po 2 min. hraniach buď sám reštartoval alebo zamrzol. vyvrcholilo to dneska keď som ho musel sám reštartovať a nastalo tak 7 reštartov po sebe pri načítavaní windowsu. momentálne ide už dlhšiu dobu bez seku. pri hre však zamrzne po chvíli (2,3,4 min.) vždy

takže skúsim
[code]Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 15:47:29, on 4. 1. 2009
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\htpatch.exe
C:\WINDOWS\system32\RunDll32.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\daemon.exe
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe
C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Odkazy
O2 - BHO: Google Toolbar Helper - {AA58ED58-01DD-4d91-8333-CF10577473F7} - c:\program files\google\googletoolbar1.dll
O3 - Toolbar: &Google - {2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F} - c:\program files\google\googletoolbar1.dll
O4 - HKLM\..\Run: [HTpatch] C:\WINDOWS\htpatch.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SiSUSBRG] C:\WINDOWS\SiSUSBrg.exe
O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
O4 - HKCU\..\Run: [DAEMON Tools Lite] "C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\daemon.exe" -autorun
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'LOCAL SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'NETWORK SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office\OSA9.EXE
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O23 - Service: Google Updater Service (gusvc) - Google - C:\Program Files\Google\Common\Google Updater\GoogleUpdaterService.exe
O23 - Service: NVIDIA Driver Helper Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe

--
End of file - 2659 bytes[/code]
  • 0

#2 Ryan Giggs

Ryan Giggs

    Vice Admiral

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7109 príspevkov
  • 2 tém

Príspevok bol napísaný: 4. January 2009 - 16:28:53

Je dosť možne, že je to problem hardveru. Ako prve by som skontroloval teplotu komponentov.
  • 0

#3 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 4. January 2009 - 16:34:58

Ryan, tiež ma to napadlo, ale ak bobsapp píše, že po reinštalácii problém načas zmizol, zrejme tam šarapatí nejaký software.

..čo je to [i]htpatch.exe[/i], v adresári C:\WINDOWS, neviete niekto? spúšťa sa po každom štarte systému:

[code]O4 - HKLM\..\Run: [HTpatch] C:\WINDOWS\htpatch.exe[/code]
  • 0

#4 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 4. January 2009 - 17:03:05

Ako hovorí Valcik. Ocino tie dva tyzdne len pozeral ako nám to bezproblémovo ide. Už bol zvyknutý že musí každých 5 minút pre istotu ctrl+s aby sa mu nestrácali dáta :)

ale môže to byř problém aj hard a soft :lol: , ja sa v tom vôbec nevyznám. Zväčša iba pomykám káblami a dúfam :)

aká má byť teplota kompnentov?
edit: zagooglil som, zmeral....všetko v minime
  • 0

#5 Ryan Giggs

Ryan Giggs

    Vice Admiral

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7109 príspevkov
  • 2 tém

Príspevok bol napísaný: 4. January 2009 - 17:13:42

[quote name='valcik' post='92640' date='4. 1. 2009 16:34:58']..čo je to [i]htpatch.exe[/i], v adresári C:\WINDOWS, neviete niekto? spúšťa sa po každom štarte systému:[/quote]

"HTpatch.exe is part of the SiS AGP patch - BUT unless your processor (and motherboard) supports HyperThreading (HT) and this feature is enabled"

Pokiaľ maš intel, ktory podporuje HyperThreading, malo by to byť v pohode. Pre istotu by som ten subor skontroloval antivirakom a antispywarom (najlepšie viacerymi).
  • 0

#6 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 6. January 2009 - 18:19:43

pokračovanie...
včera mi išlo normálne spustiť hry, cca. 2 hodiny bez problémov. ked som si však chcel niečo stiahnuť do telefónu, pri každom kopírovaní nastal reštart.
dnes pre istotu vždy po načítaní windowsu ostala čierna obrazovka, takže som si urobil čas na preinstalovanie.
momentálne bez problémov.
  • 0

#7 wnat

wnat

    Cadett

  • Members
  • Pip
  • 40 príspevkov
  • 3 tém

Príspevok bol napísaný: 6. January 2009 - 21:31:19

no mal som taky isty problem a bolo to hardwerovo takisto po reinstalacii bol chvilku pokoj no potom zas vyriesil som to az vymenou zakladnej dosky

aku mas zakladnu dosku?(vyrobca)
  • 0

#8 Diallix

Diallix

    Newbie

  • Members
  • 20 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 6. January 2009 - 22:12:13

Pochybujem, ze to bude zakladkou. Teda, nie je to vylucene, ale ak to robi pri kopirovani, tak by som sa zameral na Ram. To by bol ten lepsi pripad. Cez neake LIVE CD nabootuj a prekontroluj ramky.

Napriklad:

GoldMemory 5.07 - [url="http://wareseeker.com/Utilities/goldmemory-7.20.zip/433213"]http://wareseeker.co...7.20.zip/433213[/url]
Memtest86+ 2.11 - [url="http://www.soft82.com/download/windows/memtest86/"]http://www.soft82.co...dows/memtest86/[/url]
  • 0

#9 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 7. January 2009 - 10:34:29

[quote name='bobsapp' post='92940' date='6. 1. 2009 19:19:43']..ked som si však chcel niečo stiahnuť do telefónu, pri každom kopírovaní nastal reštart.[/quote]

predpokladám, že telefón pripájaš cez USB (kábel, či bluetooth adaptér) a všimol som si, že v pôvodnom logu si mal záznam o inštalácii patchov k SiS chipsetu základnej dosky. o chipsetoch SiS nemám príliš vysokú mienku a na tvojom mieste by som otestoval základnú inštaláciu Windows XP + Service Pack 2, bez tohto patchu:

[code]O4 - HKLM\..\Run: [HTpatch] C:\WINDOWS\htpatch.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SiSUSBRG] C:\WINDOWS\SiSUSBrg.exe[/code]

(netvrdím, že toto je príčinou tvojich problémov, predsa by som to však skúsil.)
  • 0

#10 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 10. January 2009 - 13:16:33

co myslis od tym otestovať? čo mám spraviť?

Po preinstalovani mi to opäť išlo dva dni fajn, no teraz po chvíli opäť zamrzne a po reštarte sa vypne.
Naposledy mi pri zapnutí (prvá úvodná čierna obrazovka :lol: :) ) vypísalo " CMOS/GPNV Checksum bad " (stlačil som F1 a išlo to)...to znamenalo čo?

nemám čas na niejaké hranie sa, proste potrebujem aby sa mi pustil office a mohol som písať prácu asi budem musieť znova preinstalovať.
  • 0

#11 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 10. January 2009 - 13:35:42

[quote name='bobsapp' post='93295' date='10. 1. 2009 14:16:33']Naposledy mi pri zapnutí (prvá úvodná čierna obrazovka :lol: :) ) vypísalo " CMOS/GPNV Checksum bad " (stlačil som F1 a išlo to)...to znamenalo čo?[/quote]

myslím, že prišlo k nejakej chybe pri načítavaní údajov do Bios-u. v tomto prípade nepomôže rada, ktorú som napísal v poslednom príspevku, ani to nemusíš skúšať.

toto vyzerá na problém so základnou doskou, resp. s Biosom. nemá to súvislosť s operačným systémom, ani so žiadnym programom, ktorý používaš vo Windows.

CMOS sa dá resetnúť (návod nájdeš v manuále k základnej doske), neviem či to pomôže. akú základnú dosku máš v PC? (typ)

edit:
ak nemáš aspoň základné skúsenosti s výmenou hardware, bude zrejme lepšie, ak počítaš zveríš do rúk nejakému technikovi v odbornej predajni (ak ešte platí záruka) či v servise.
  • 0

#12 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 10. January 2009 - 14:01:11

typ? ....AMD Athlon ....či to nie je ono :lol: :)

nie skúsenosti nemám.
záruka? žeby, po 6. rokoch :)
  • 0

#13 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 10. January 2009 - 14:09:02

ach jo, to je blbé.. záruka po takom čase určite už neplatí.
ešte počkaj, čo poradia ďalší ľudia, ale pre istotu rátaj s tým, že bude treba investovať do novej základnej dosky.

AMD Athlon je typ procesora, tam problém nebude, ten je zrejme v poriadku.

ešte malá úvaha, zatiaľ to netreba brať vážne, počkaj čo ti povie technik v obchode:
ak sa ukáže, že naozaj odišla základná doska, pouvažuj v takom prípade o kúpe nového PC. ak totiž bude treba základnú dosku vymeniť, predpokladám, že do novej dosky, ktorá sa dnes dá kúpiť v obchode, nebude možné zapojiť grafickú kartu ani RAM-ky z tvojho starého PC. nesledujem vývoj procesorov od AMD, no je možné, že ani svoj starý procesor do novej dosky nedostaneš.

edit:
napadlo ma, že základná doska môže blbnúť aj pri chybe napájania, možno je teda vadný len zdroj. ťažko povedať, takto na diaľku.
  • 0

#14 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 10. January 2009 - 14:14:08

dík Valcik.
to mi je jasné že iba samotnou kúpou dosky to nevyriešim.
nad niečim novým uvažujeme už od minulého roku, bohužiaľ, bude sa dať asi až vo febrúari.
prácu ale musím mať hotovú do utorka :lol:
  • 0

#15 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 10. January 2009 - 14:25:09

ak by to skončilo naozaj kúpou nového PC, tu je moja rada:

skús sa zamerať na výrobok od firmy Intel. vyber si PC, v ktorom bude [b]procesor[/b] i [b]chipset základnej dosky[/b] vyrobený firmou Intel, nie AMD a SiS. počítač bude možno o pár percent drahší, no rozdiel v cene je minimálny a rozdiel v kvalite a spoľahlivosti je obrovský.

to je ale len moja osobná preferencia, možno sa názory viacerých ľudí na kvalitu rôznych výrobcov budú líšiť. najlepšie skúsenosti mám však s hardvérom vyrobeným firmou Intel.
  • 0

#16 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 14. January 2009 - 10:22:23

napadla ma ešte jedna možnosť. ak je problém naozaj s BIOSom a pritom nie je poškodená pamäť CMOS, stálo by za pokus prepísať BIOS.

dá sa to spraviť pomerne jednoducho. treba najprv zistiť presný typ základnej dosky a potom pohľadať na stránke výrobcu utilitu, ktorá slúži na prepísanie BIOSu. okrem utility tam treba pohĺadať ešte súbor, ktorý obsahuje program BIOSu.

potom stačí spustiť utilitku, ktorá v priebehu pár sekúnd zapíše údaje zo stiahnutého súbora do pamäte základnej dosky. ak nie je chyba v hardvéri, toto by mohlo zabrať. (návod býva priložený v "readme" súbore, alebo priamo v manuáli k základnej doske. utilita na prepisovanie BIOSu sa často nachádza i na inštalačnom CD s ovládačmi, ktoré si dostal k základnej doske.)

bude k tomu treba možno i manuál základnej dosky, pretože niektoré dosky majú hardvérovú ochranu proti prepisovaniu CMOS pamäte, je to ochrana proti vírom, ktoré útočia na BIOS. ak tvoja doska takúto ochranu má, musíš ju najprv vypnúť pomocou jumpera priamo na doske, inak BIOS neprepíšeš. (moja staršia doska vyrobená približne v r.2000 už túto ochranu mala)

ak to znie zložito a netrúfaš si robiť experimenty, nepúšťaj sa do toho na vlastnú päsť. existuje malá šanca, že pri prepisovaní BIOSu príde k jeho trvalému poškodeniu, treba to teda nechať ako poslednú možnosť.
  • 0

#17 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 16. January 2009 - 13:34:59

Dík, ale nebudem sa púšťať do ničoho :lol:
Počkám na niečo nové, potom do dám niekam spraviť ak to pôjde.

Ak sa PC vypne a zapnúť ide až potom, čo vytiahnem a zasuniem kábel do zástrčky, dovtedy nie.
Je to niejaký špecifický problém na základe ktorého by sa dalo povedať chyba je v tomto...?
  • 0

#18 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4583 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. January 2009 - 14:07:30

Podle tejto informacie, tipujem ze chyba bude (minimalne) v zdroji :lol:
  • 0

#19 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 16. January 2009 - 14:45:54

súhlasím, tiež ma už predtým napadlo, že jednou z príčin môže byť vadný zdroj.
bol by to ten lepší prípad, zdroj sa dá ľahko opraviť a nový tiež nestojí veľa.
  • 0

#20 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4583 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. January 2009 - 15:10:37

[quote]nový tiež nestojí veľa.[/quote]
Toto je presne dovod, preco som do svojej odpovede vlozil 'minimalne'. Ludia dnes pri kupe PC pozeraju vyrobcov pri vseliakych komponentoch, len pri zdroji im staci znacka 350W, 400W (to kolko A je vlastne schopny dodat jednotlivym vetvam tiez nikoho nezaujima). A vobec ich nezaujima o aky zdroj ide.
Zdroj je pritom v dnesnych PC najdolezitejsi a najkritickejsi komponent. Je to jediny komponent, ktoreho porucha moze priamo ohrozit ostane komponenty. Podla mna si tam mal nejaky zdroj za par korun, ktory nema ochranu pro prepatiem (ani pasivnu, toboz aktivnu), ziadnu ochranu vnutornych vetiev a teda ani panboh netusi, co vlastne pustal do tych vetiev (kedze je ocividne chybny). Je mozne ze ti odisla aj doska.
Takze ak nabuduce budes kupovat zdroj, tak nesetrit, lebo medzi zdrojom za 400sk a 1400sk je obrovsky rozdiel. :lol:
  • 0

#21 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 16. January 2009 - 15:15:29

do bodky súhlasím, svoje "nestojí veľa" som myslel v porovnaní s kúpou dosky či nového PC. zle som sa vyjadril.

pri skladaní svojho PC som kupoval skrinku bez zdroja a za samostatný, kvalitný zdroj som neváhal vysoliť takmer 2 tisícky. (teda viac, ako za celú skrinku)

neľutujem.
  • 0

#22 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4583 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. January 2009 - 15:32:13

Tak potom beriem ten quote naspak :lol:
  • 0

#23 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 16. January 2009 - 16:02:42

Zdroj som mal na mysli už dávno, ale kedže je to iba jeden z problémov, tak som sa len naň nezameral.
Či je/bol šunt neviem, no uvidím po prípadnej oprave.
  • 0

#24 bobsapp

bobsapp

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1402 príspevkov
  • 19 tém

Príspevok bol napísaný: 24. January 2009 - 15:27:33

takže pokračovania.

v nedelu už bol vrchol, nešiel ani načítať windows. takže odniesol som do servisu. po 6 hodinách mi volá že preinštaloval windows ale neprišiel na žiadnu chybu, že jemu ani raz nezamrzol. OK, doniesol som domov. PC šlapal tak pol dňa bez problémov.
Ďaľší deň idem ho zapnúť a znova, každých 5min. vypnutie. Preinstaloval som win, OK znova až do konca dňa až na jedno vypnutie OK. Pre istotu som nič neinštaloval aby som zistil či to nie je niejakým softom.
Na ďaľší deň ráno opäť začal zamŕzať a vypínať sa :lol: . Hovorím si, idem najprv spolužiakovi nech sa nato pozrie on. Doniesol som k nemu, zapojil. 1.5 hod bez jediného problému :) (pozeral na mňa že o čo mi ide) Donesiem domov, všetky káble som pekne vyrovnal natiahol zapojil a znova až do večera bez problémov. Na daľší deň znova ráno zapnem a tak po 10-tich min. reštart :) ale celkom v poho, iba tak jeden za 20 min. No dnes už od rána sa vypína a zamŕza tak ako sa mu zachce. Každú minútu, každé dve. Ale zas momentálne ide tak 20min OK, takže, nechcem zakríknuť ;)
  • 0

#25 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 24. January 2009 - 18:44:32

skús natiahnuť predlžovačku z vedľajšej izby a zapoj ho do inej zásuvky, možno je chyba tam. ;-)
ak máš staré káble v bytovom rozvode, možno iskrí zásuvka. oplatilo by sa aj odmerať napätie v zásuvkách u vás doma, či nekolíše. to by vám ale blbli aj ostatné spotrebiče..

..inak rátaj s tým, že ten kompík odpíšeš úplne, keď s ním pracuješ aj pri takýchto problémoch. nemôže ten spolužiak dobehnúť k tebe, že by na to mrkol?
  • 0