Skočiť na obsah


Fotografia
- - - - -

Odpálený harddisk


  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 17 príspevkov

#1 RoSo

RoSo

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 441 príspevkov
  • 88 tém

Príspevok bol napísaný: 23. január 2009 - 23:30:17

Ahoj, pravdepodobne som pred chvilou odpalil harddisk na desktope. Komp mi zmrzol, restartoval som ho a potom mi ostala visiet sanka. System sa nemoze nabootovat, pretoze tam nie je harddisk. Vidim to na kupu noveho HDD. Chcel by som vsak vediet, ci by sa predsa len nedali vydolovat data z toho stareho.
  • 0

#2 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 23. január 2009 - 23:42:59

Ak ho nevidíš už ani v biose tak to bude problém. Sú síce firmy, ktoré sa zaoberajú záchranou dát z havarovaných diskov, ale cena za také služby môže myslím že aj niekoľkonásobne prevyšovať cenu nového HDD.

Ale zase nemusí to byť problém disku, ale napríklad v matičnej doske, alebo v radiči. potom by nebol problém stiahnuť dáta cez druhý PC.
  • 0

#3 RoSo

RoSo

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 441 príspevkov
  • 88 tém

Príspevok bol napísaný: 23. január 2009 - 23:48:21

Hm, a ak to bude, ako vravis, v radici alebo v maticnej, tak to mi asi kupa noveho HDD nepomoze, alebo ano?
  • 0

#4 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 24. január 2009 - 00:24:36

To sú iba niektoré možnosti, ale ak nie je problém v disku ale v PC tak ti jeho výmena nepomôže. Najlepšie by asi bolo keby si mohol vyskúšať ten harddisk v druhom PC.

A čo CD/DVD mechanika? Vidíš ju v biose a môžeš z nej aj prípadne bootovať?
  • 0

#5 RoSo

RoSo

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 441 príspevkov
  • 88 tém

Príspevok bol napísaný: 24. január 2009 - 00:33:50

ano. mechaniku vidim
  • 0

#6 Cactales

Cactales

    scytheman

  • Administrators
  • 1 854 príspevkov
  • 34 tém

Príspevok bol napísaný: 24. január 2009 - 01:03:41

V tom prípade by si mohol ešte skúsiť prehodiť pripojenie disku a mechaniky, vrátane pripojenia k zdroju (možno bude potrebné prehodiť aj jumper). Ak sa tým nič nezmení, tak to bude zrejme v tom disku.
  • 0

#7 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 691 príspevkov
  • 1 066 tém

Príspevok bol napísaný: 24. január 2009 - 21:29:47

Disk zober a vyskúšaj v inom PC. Ak sa budú dať dáta zachrániť tak je to v pohode. Nový kúpiš za pár €ur.
  • 0

#8 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 24. január 2009 - 22:27:32

RoSo, v každom prípade vyskúšaj najskôr prehodiť na tom istom disku káble, aj dátový, aj napäťový. jedna z možností je vadný kábel (príp. koncovka kábla), bola by to tá najlepšia možnosť poruchy.

..ak skúsiš všetky možnosti a naozaj zistíš, že chyba je v disku, podľa mňa sa dáta dajú zachrániť, ale budeš potrebovať rovnaký typ disku, pretože na tom tvojom pravdepodobne odišla elektronika. ak by sa ti podarilo získať (príp. kúpiť nový) rovnaký typ disku, môžeš jednoducho prehodiť plošný spoj s obvodmi, ktorý je na spodnej strane disku a potom len skopíruješ údaje. (3-4 skrutky + konektor, skrutky sú pod samolepkami)

ak by sa totiž jednalo o fyzickú chybu (na motore alebo na platniach), zo skúsenosti viem, že HDD by pred haváriou vydával nezvyklé zvuky počas zapínania/vypínania PC. nie je to však pravidlo, len vysoká pravdepodobnosť.

kurník, ty sa natrápiš.. nedávno grafika a teraz zas toto. daj vedieť, ako to dopadlo.
  • 0

#9 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 27. január 2009 - 10:34:49

v súvislosti s podobným problémom som zachytil zaujímavú informáciu:

objavilo sa viacero sérií vadných diskov, jedná sa o chybu firmware. nedávno, približne 16. januára 2009 sa objavili viaceré správy od užívateľov, ktoré neskôr potvrdil aj jeden z najznámejších výrobcov pevných diskov, Seagate. chyba firmvéru sa prejaví tak, že disk v určitých prípadoch prestane byť funkčný pri zapnutí počítača. jedná sa o tieto série pevných diskov:

  • Barracuda 7200.11
  • Maxtor Diamond Max 22
  • Barracuda ES.2 SATA
  • séria SV35
výrobca problém označil ako chybu firmvéru a vzápätí vydal sériu opravných súborov, ktoré by mali byť dostupné na stránkach seagate.com, no momentálne sa mi nedarí na tieto stránky pripojiť, preto to nemôžem potvrdiť.

info som našiel náhodou, na nejakej britskej stránke:
zdroj: heise-online.co.uk
  • 0

#10 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 691 príspevkov
  • 1 066 tém

Príspevok bol napísaný: 27. január 2009 - 10:42:26

O tom písalo aj dsl.sk, čítal som to pred pár dňami:

Seagate priznala problémy s 31 modelmi diskov

Viaceré modely diskov z produktových radov Barracuda 7200.11, DiamondMax 22, Barracuda ES.2 SATA a SV35 môžu pri zapnutí počítača prestať fungovať. "Keď disk prestane fungovať, dáta sú nedostupné pre užívateľa," uvádza sa v stanovisku Seagate.
Príčinou problémov je chyba vo firmvéri u diskov vyrobených do decembra 2008.


Seagate má ďalší problém, aktualizácia firmvéru pokazila aj funkčné disky

Spoločnosť Seagate, v súčasnosti najväčší výrobca pevných diskov, má ďalší vážny problém.
Po piatkovom priznaní problémov s viac ako 30 modelmi pevných diskoch spoločnosť vydala aktualizáciu firmvéru, ktorá podľa viacerých majiteľov jedného z modelov pokazila dovtedy funkčné disky.
Množstvo majiteľov 500 GB disku Barracuda 7200.11 s modelovým číslom ST3500320AS zaznamenáva po novej aktualizácii firmvéru vydanej v pondelok vážne problémy.


Ešteže mám starý dobrý Western Digital. Nikdy som nemal iné disky.
  • 0

#11 valcik

valcik

    Commodore

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 132 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 27. január 2009 - 10:51:03

kurník, ja práve disky od Seagate používam, momentálne mám dva. našťastie sú to staršie modely, šlapú ako hodinky.
(ťuk-ťuk na drevo)

osobne považujem disky Seagate za veľmi kvalitné, hlavne modely s SCSI rozhraním. preto ma táto správa trocha prekvapila. holt, spoločnosti menia majiteľov, zavádzajú sa čoraz lacnejšie výrobné postupy, všetko to vyrábajú niekde v taiwane za dve hrste ryže a potom to tak vyzerá. :lol:

..zaujímalo by ma, aký disk mal RoSo, či to nesúvisí s touto chybou.
  • 0

#12 Svihra

Svihra

    Newbie

  • Members
  • 4 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 20:11:01

Ahoj ve spolek.

Mam podobný problém, na vanoce se mi odpalil hdd, nenajde ho bios ani u kamarada.(ani ve win)Seagate Barracuda 7200.11 500GB

Koupil jsem druhý, pro změnu WD, vydržel týden a stejný problém, třetí nechci riskovat, tak zkouším, čím by to mohlo být.

Jinak mechanicky asi jedou beze zmnen,zadný skripot,nebo vetší hlučnost.

Nesetkal se někdo z vás s tímto problémem?

Napadl mě zdroj, mam 1,5 roku stary Fortron 500W blue..
  • 0

#13 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 691 príspevkov
  • 1 066 tém

Príspevok bol napísaný: 6. január 2010 - 20:20:41

Zdroj asi nie, akú máš dosku? Nebude tam niekde zlý kontakt alebo skrat? Takto ťažko povedať, skôr by som sa popýtal u toho kto ti počítač skladal (ak si to nebol ty sám), takto z fleku sa to nedá povedať kde môže byť problém.
  • 0

#14 Svihra

Svihra

    Newbie

  • Members
  • 4 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 7. január 2010 - 07:28:55

Deska je MSI K9N Ultra, prave ze na "ocuch" ani vizuelne nic spalene nevypada....skladal jsem ho sam...nevim o nikom, kdo by mě proměřil, jestli zdroj nedává víc než má, asi zkusim HDD poslat na reklamaci a uvidim, co najdou...Kamarád je zkouší ještě rozjed přes ubuntu, tak uvidím,co mi řekne.
  • 0

#15 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 691 príspevkov
  • 1 066 tém

Príspevok bol napísaný: 7. január 2010 - 19:05:59

skladal jsem ho sam...nevim o nikom, kdo by mě proměřil, jestli zdroj nedává víc než má, asi zkusim HDD poslat na reklamaci

To hovorí samo za seba. Ak zistia, že odpálenie HDD spôsobila neodborná inštalácia hardvéru tak ti reklamáciu neuznajú. Odpálil si si dva nové harddisky, takže niekde robíš chybu ty.
  • 0

#16 Svihra

Svihra

    Newbie

  • Members
  • 4 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 7. január 2010 - 22:27:18

Prosím tě, ten první tam šlapal rok a půl bez problémů, tak asi sem ho neodborne nainstaloval, asi sem naopak zapojil napajeni,ne?:D

Tento príspevok upravil Axel Wers, 7. január 2010 - 22:42:16
Necituj posledný príspevok v plnom znení. Pravidlo 2.5

  • 0

#17 Svihra

Svihra

    Newbie

  • Members
  • 4 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 1. marec 2010 - 17:08:08

Problem byl v desce..vrátila se ze servisu s nálepkou opraveno a otestováno. Hdd vyměnili za nové.
  • 0

#18 Nautilus

Nautilus

    Newbie

  • Members
  • 22 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 9. marec 2010 - 21:09:57

K tym HDD...dlhodobo som spokojny prave so Seagatami. Zatial ma nesklamali. Aj stare disky slapu uplne bez problemov, 4GB, 40 GB - SMART diagnostika uplne v pohode aj po x rokoch. V 5/2006 som kupil WD 250GB HDD, pred pol rokom som spustil SMART diagnostiku, vypisalo mi chybu, prekrocenie teplotneho stropu...niekedy v minulosti. Teraz uz pri nabehu systemu zacina disk cvakat, asi sa so mnou coskoro rozluci. Vyrobene presne na to, aby to prezilo 3 rocnu zaruku. Mal som este jeden HDD od WD, 500-ku, dal som ju do rodicovskeho PC, u mna chodil rok, diagnostika po preneseni do druheho PC bola v pohode, tak uvidim ako dlho vydrzi. Pre seba uz radsej kupujem HDD Seagate so zarukou 3+2. Dufam, ze to bude trosku lepsia vydrz, aj ked zase ako citam vyssie v tomto vlakne, zda sa ze je to uplne jedno aka firma vyraba HDD. Z HDD sa stal spotrebny tovar.
  • 0




0 člen(ov) číta túto tému

0 členov, 0 návštevníkov