Skočiť na obsah


Fotografia
- - - - -

Problém so štartovaním PC


  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 21 príspevkov

#1 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 15. február 2010 - 13:00:55

V poslednej dobe ma znepokojuje vec, že hneď pri štartovaní PC vo vnútri (asi HDD) niečo cvakne a celé bootovanie sa rozbehne odznovu. Dnes to spravilo hneď asi 5x, po stlačení tlačidla Reset sa to rozbehlo. Potom PC už ide normálne bez problémov. V čom môže byť problém? Fyzická chyba HDD alebo je niečo poškodené na HDD čo by opravila reinštalácia systému? Alebo možno zlý kontakt?
  • 0

#2 Tom

Tom

    Captain

  • FS Members
  • PipPipPipPipPip
  • 874 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 15. február 2010 - 14:58:58

Scandisk nič nenašiel? Ja by som pc otvoril a skontroloval/vyčistil kontakty.
  • 0

#3 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 15. február 2010 - 15:20:31

Nie, disky by mali byť fyzicky v poriadku. Vyčistil som všetko čo sa dalo tak uvidím. Mám však pocit, že to môže robiť nejaké iné zariadenie, po vyčistení som zapichol myš do iného USB a naštartovalo to bez jediného cvaknutia (s tým rozdielom, že myš potom nešla :lol:). Ale či to má s tým niečo spoločné to neviem.
  • 0

#4 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2010 - 19:16:44

Čo si myslíte o tomto zvuku čo sa prehráva? To vydáva môj harddisk krátko predtým ako sa vypne PC. Doteraz to robievalo len keď som PC vypínal, teraz to robí aj pri štartovaní.


  • 0

#5 Tom

Tom

    Captain

  • FS Members
  • PipPipPipPipPip
  • 874 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2010 - 19:36:43

Vydáva ho harddisk? Mne to tak hučí bežne keď sa zapína aj vypina ale neviem čo to huči. Ale kamošovy sa často takto rozhučal a zmrzol keď mal problem z napajanim grafickej karty.
  • 0

#6 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2010 - 20:01:30

Tam nejde o to hučanie ale o tie dve cvaknutia.
  • 0

#7 Tom

Tom

    Captain

  • FS Members
  • PipPipPipPipPip
  • 874 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2010 - 20:13:07

Cvakne to a zapne sa alebo sa resetne?
  • 0

#8 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 477 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2010 - 21:08:56

To cvaknutie je dokovanie hlav na disku, co bude podla mojho skor dosledok ako pricina (zatial vsetky pokazene disk co som mal cvakali stale). Z toho zaznamu pocujem ako sa vetrak stlmi. Pochybujem ze to bude disk, ak to je nejaky novsi (3-4roky), tak by som stiahol nejaku utilitku na kontrolu disku, co by vedela precitat aj SMART udaje (aj ked tie su povacsinou na... ale clovek nikdy nevie). Samozrejme by som urobil kontrolu povrchu za pomoci chdisku.
Popravde to ale moze byt vselico - zdroj, doska najskor.
Mne nieco podobne robil komp - bez restartu sa nedostal ani po POST, vydrzal to robit asi 2 mesiaci, potom sa porucal na vecnost.
  • 0

#9 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2010 - 21:44:46

Cvakne to a zapne sa alebo sa resetne?

Zapnem, cvakne, resetne sa, takto si to zopakuje 5x a potom už to ide v pohode :lol: A potom pred vypnutím to cvkane.

Z toho zaznamu pocujem ako sa vetrak stlmi.

O ten hukot nejde, tam má čo hučať. Tie cvaknutia mi vadia.

tak by som stiahol nejaku utilitku na kontrolu disku, co by vedela precitat aj SMART udaje (aj ked tie su povacsinou na... ale clovek nikdy nevie). Samozrejme by som urobil kontrolu povrchu za pomoci chdisku.

Kontroloval som, HD Tune našiek akurát jeden vadný sektor, neviem či je problém tam, klasický Scandisk pod Win nenašiel nič.


Zrejme najlepšie asi bude ak otestujem oba disky po jednom, ktorý to robí. Už mám vyhliadnutý 500 GB SATA Western s redukciou na ATA-133, takže možno budem zase upgradovať.
  • 0

#10 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 17. február 2010 - 09:47:03

Takže slave disk som vybral a potom bolo počuť len jedno cvaknutie, počas štartu aj vypínania systému. Takže buď cvakajú oba disky, alebo skôr tam cvaká niečo iné. Čo tam ešte môže cvakať? Radič?
  • 0

#11 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 477 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 17. február 2010 - 10:29:52

Nic ine tam cvakat nemoze. Cvaka disk, vzdy ked sa dokuje hlavicka, a to sa dokuje aj pri tvrdom resete, takze je to dosledok toho, ze sa to resetne, nie pricina.
Radic je cip, plosak, to nemoze cvakat.
  • 0

#12 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 17. február 2010 - 10:51:49

A čoho je to dôsledok? Pri iných PC som to nikdy nepočul iba pri mojom.
  • 0

#13 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 477 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 17. február 2010 - 11:00:58

V poslednej dobe ma znepokojuje vec, že hneď pri štartovaní PC vo vnútri (asi HDD) niečo cvakne a celé bootovanie sa rozbehne odznovu.

Z toho usudzujem, ze sa ti comp pri bootovani resetne -> preto cvakne disk. Netusim preco sa to resetuje, moznosti je viacero zdroj/doska.. ale vazne pochybujem ze disk.

V disku cvakaju hlavicky, ktore opustaju platne a dokuju (parkuju) sa v mieste mimo nich. Ak by to nerobili, tak by hrozilo ze pri zastavovani platni by do nich tieto hlavy narazili (kedze sa vznasaju na vzduchovom vankusi, ktory je vytvoreny prave rotaticou platni). Robi to kazdy disk, niektore (hlavne starsie) hlucnejsie, niektore tichsie. Je to mozne pocut aj pri behu PC, ak je nastavene vypinanie diskov po istej dobe necinnosti.
  • 0

#14 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 17. február 2010 - 11:20:22

Takže potom zrejme disky sú v poriadku a problém bude inde. Asi ešte raz pozriem tie kontakty, ale tam nemá byť čo zlé :lol:
  • 0

#15 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 477 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 17. február 2010 - 13:09:00

To moze byt vselico, chyba zdroju, pomalicky odchadzajuca doska.. Ked to budes rozoberat, tak pozri ci niesu kondenzatory (take velke valcovite srandy na doske) nafuknute, tak ci tak by som pri niecom podobnom zacal do prasiatka odkladat na novy stroj.
  • 0

#16 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2010 - 10:19:29

To ja viem čo sú to kondenzátory. Čím ďalej tým viac si myslím, že s diskami by problém nemal byť. Teraz keď som zapínal PC tak sa to zase reštartovalo, po 3. reštarte som to natvrdo resetol a potom mi vypísalo, že PC nebol korektne vypnutý, v dôsledku čoho bola zmenená frekvencia procesora, či tak nejak.

Teraz neviem, dôsledkom čoho bolo toto hlásenie, či som fakt "zle" včera vypol PC (nič som nespozoroval), alebo to bol dôsledok resetu (nikdy predtým mi po resete toto nevypisovalo). A keď zapnem PC tak vnútri v skrinke počujem nejaké tiché cvrlikanie, ako keď sa dva drôty dotýkajú a prebehuje tam iskra. Takže problém bude niekde v napájaní zrejme. Ale to si len myslím. Možno by boli ideálne dať na istotu a kúpiť novú skrinku so zdrojom a dosku. Ale čo keď tam nie je problém?
  • 0

#17 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 477 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2010 - 12:15:17

Ak budes kupovat zdroj + dosku + skrinu, tak to mozes kupit rovno cely komp, kedze z toho co tam mas teraz ti nepojde asi nic (ina patica CPU, pochybujem ze mas na starej doske ddr2, PCIe, dnesne dosky uz nemaju PATA radic...). Cvrlikanie moze byt cievka v zdroji
To, co tieto problemy sposobuje za neda povedat na 100%, najlepsie je zmierit sa s tym, ze ten komp dosluhuje.
  • 0

#18 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2010 - 12:30:55

Akurát k tomu nový procesor (o dosť výkonnejší) a RAMky by som bral. Ostatné nepotrebujem meniť. Monitor si nechám, zvukovku pravdepodobne tiež aj s reprákmi, zrejme aj grafiku. Disk pravdepodobne kúpim nový, keďže momentálne mám staršie ATA-133 rozhranie.

Ináč, dajú sa použiť tieto staršie disky (ATA-133) v nových počítačoch? Lebo inak s kopírovaním asi 200 GB dát by bola fakt sranda.
  • 0

#19 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 477 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2010 - 12:36:04

Ako si chces nechat grafiku, ked dnesne dosky nemaju AGP porty? Zvukovka je to najmenej, kedze uz vsetky dosky maju integrovane zvukovy.
  • 0

#20 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2010 - 12:42:13

:lol: S počítačmi som pracoval do konca r. 2005, vtedy PCIe boli novinkami na nových doskách DFI, odvtedy som sa HW už nevenoval. Ale na tie disky som sa pýtal, čo s tými dátami?
  • 0

#21 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 477 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2010 - 13:31:16

Dnesne dosky uz nemavaju PATA radice (aj DVD mechaniky su dnes SATA), takze zapojit to priamo do kisne je problem.

Mal som podobny problem a bratovi sa podarilo zohnat ramcek pre PATA disky do USB, takze pomocou toho sme to skopirovali. Dalsia moznost je, kedze ten komp este bezi, zohnat niekde USB disk a prekopirovat si najcenejsie data tam.
  • 0

#22 Axel

Axel

    Admiral

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 095 príspevkov
  • 1 064 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2010 - 14:02:12

No jedine tak, že budem kopírovať na USB kľúče alebo ponapaľujem na DVD :lol: :) Alebo za nejakých 50€ kúpim ten USB disk, akurát nejaký 250 GB som si našiel, to bude bohato stačiť. Aj pre záložné účely.

Je toho celkom dosť :)
  • 0




0 člen(ov) číta túto tému

0 členov, 0 návštevníkov