Skočiť na obsah


Fotografia
- - - - -

Dva odpálené notebooky za týždeň. Náhoda?


  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 8 príspevkov

#1 bloodrayne

bloodrayne

    Newbie

  • Members
  • 6 príspevkov
  • 2 tém

Príspevok bol napísaný: 4. november 2010 - 10:24:37

Ahojte, potrebujem vašu radu. V piatok sa nám doma stala taká vec, že notebook HP nechcel načítať windows. Predošlé vypnutie bolo v pohode, potom večer však už nešiel. Proste sa zapne, objaví sa logo HP a potom chyba. Aj keď som manuálne zvolila nech sa nabootuje z disku, nič, stále vyhadzoval chybu, že zariadenie je nedostupné. Tento noťas má už asi 5 rokov a bežal ešte na XP. Okej, je starý, povedali sme. Neskôr informatik povedal, že skúšal všetko a vyzerá to tak, že je odpálený hard disk. (notebook bol pracovný, robil to informatik z firmy)

A teraz prichádza zaujimavý jav. Asi pred dvoma týždňami sme si kúpili ďalší noťas, tento je Asus, bol s kúpeným windows 7. Išiel úplne v pohode, až do včera. V podstate sa stalo to isté, čo pred zhruba 5 dňami tomu starému. Po normálnom vypnutí a nejakom čase ho chceme zapnúť, po logu asus nasleduje čierna obrazovka. Po chvíli vyhodí chybu 0xc000000f, proste systém sa nenačíta. Dnes som ho bola zaniesť do obchodu, podľa nich je "niečo so systémom" a pozrú sa na to.
Nepriznala som sa, že sa mi stalo to isté s tým starým, lebo dúfam, že keď má 2 týždne, nejak ho vyreklamujeme.
ALE vrtá mi to dosť v hlave. Myslíte si, že toto môže byť náhoda? Čo to môže spôsobovať? Môže toto dokázať nejaký vírus? Mám vymeniť elektrickú zástrčku? Prosím, poraďte mi. Dík
  • 0

#2 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 919 príspevkov
  • 1 066 tém

Príspevok bol napísaný: 4. november 2010 - 10:54:30

Počkaj si na vyjadrenie zo servisu, ináč moc im vysvetlovať nemusíš, proste nechaj ich v tom, že z ničoho nič to prestalo fungovať a v rámci záruky to dajú do poriadku.
Vidím to na zlyhanie hardvéru, vírus také niečo by nemal robiť, takže problém bude zrejme v tej zástrčke. Treba vypnúť poistky a skontrolovať, či nie sú nejaké drôty uvoľnené, čo môže teoreticky robiť problém. Odporúčam kúpiť protiprepäťovú ochranu, aj keď si myslím, že notebooky nejaký druh ochrany by mali mať zabudovanú v sebe, čo však nie som si istý.
  • 0

#3 bloodrayne

bloodrayne

    Newbie

  • Members
  • 6 príspevkov
  • 2 tém

Príspevok bol napísaný: 4. november 2010 - 11:12:43

to som zabudla napísať, my už máme prepäťovú ochranu.

Ten vírus sa mi tiež nezdal, až keď sa stalo to isté druhý krát, už mi to je podozrivé. Aj keď je pravda, že obe mali AV NOD, tak hádam ten by to odhalil. Tak počkám, čo povedia v servise, a potom to tu doplním.
  • 0

#4 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 21 919 príspevkov
  • 1 066 tém

Príspevok bol napísaný: 4. november 2010 - 11:28:58

No možno je problém práve v prepäťovej ochrane :)
Ale ťažko takto povedať, skús inú zástrčku nabudúce, hoci takto testovať zástrčky notebookmi by asi nebolo najideálnejšie riešenie.
  • 0

#5 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 4. november 2010 - 11:36:24

100% nieje problem v zasuvke.
To druhe je genericka chyba s filesystemom, co moze byt bud len nevalidny boot sector (brat s nim maval na asuse problemy furt, pritom disk bol OK), alebo nejaky vacsi problem so systemom.
Odpalenie elektroniky nejakym prepatim by sa prejavovalo uplne inak, a urcite by chybu nevyhadzoval MS boot loader
  • 1

#6 bloodrayne

bloodrayne

    Newbie

  • Members
  • 6 príspevkov
  • 2 tém

Príspevok bol napísaný: 4. november 2010 - 13:13:38

nevieš mi poradiť, ako to tvoj brat vyriešil potom?

a sorry, možno sa spýtam hlúpo, ale do systému sa veľmi nevyznám. Ten nový asus je sestrin, tá totálne nevie používať počítače, takže maximálne na ňom mohla písať nejaký referát vo worde. určite tam nič neťahala, ani neinštalovala. A už vôbec nie nejaké keygeny alebo podobný bordel. može sa takto systém dokaziť aj bez toho? v podstate akoby sám od seba.
  • 0

#7 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 4. november 2010 - 13:59:37

Nijako.
Bol to schopny odstranovat instalacnym DVD Vista. To vlozil pri starte, zvolil opravu systemu, ta nasla, ze ma nejaku chybu v boot loadery, opravilo to tu chybu, restartovalo a Vista nastartovala normalne.

So 7 to pojde asi podobne.
  • 0

#8 bloodrayne

bloodrayne

    Newbie

  • Members
  • 6 príspevkov
  • 2 tém

Príspevok bol napísaný: 4. november 2010 - 17:27:07

Takže ten novy Asus je poslany na reklamaciu, povedali nam, že harddisk odišiel. Takže raďte mi prosim, čo mohlo byť na vine? nechcem prisť aj o posledny comp :)
  • 0

#9 Darkman

Darkman

    Winzárten

  • FS Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4 549 príspevkov
  • 9 tém

Príspevok bol napísaný: 5. november 2010 - 10:05:48

No v prvom rade si treba uvedomit, ze predajca sa ti snazi podat informaciu tak, aby si ju pochopila. Tak na teba nezacne vytahovat technicke terminy ako boot-sector a podobne. Takze 'odisiel disk' moze byt skatulka pre kopec roznych problemov, ktore vobec nemusia znamenat, ze ten disk odisiel fyzicky.

Mas prepatovu ochranu, samotny NTB zdroj ma vlastnu prepatovu ochranu. Ten disk sa tomu notebooku fyzicky hlasil (inak by ti nebol schopny ani zobrazit chybu 0xc000000f, kedze to uz zobrazuje program, ktory sa natahuje z toho disku), takze elektronika (co je to, co by pripadne prepatie odpalilo) bola podla vsetkeho ok.
Mne to furt vyzera na logicku chybu, nieco pocas behu pomenilo data, ktora sa pouzivaju pri nacitavani Windowsov (a inak su nepotrebne) a pri starte sa to prejavilo takto.
  • 0