Skočiť na obsah


Fotografia
- - - - -

Programovatelné relé s displayom

relé

  • Prosím prihláste sa ak chcete odpovedať
Téma má 8 príspevkov

#1 alarm

alarm

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 350 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 15. február 2014 - 12:54:05

Je tu na fóre "znalec", ktorý by ma zasvätil do programovania?

Pozeral som manualy, ale tam sa operuje s výrazmi, ktoré nie sú mi úplne jasné. V elektrike sa vyznám celkom slušne, logické operácie mi tiež nie sú cudzie, ale skôr, ako niečo kúpim, by som sa rád presvedčil, že to zvládnem. Nejedná sa o konkrétny problém, chcem to skôr pochopiť, aby som to vedel využiť pre rôzne aplikácie.

Nedávno som riešil totiž jeden problém, a bežnými relátkami sa to vyriešiť nedá. Beriem to skôr ako výzvu, naučiť sa niečo nové....

Napr. 

Z jednej strany padajú guličky do nádobky, z druhej strany občas nejaká vypadne.Ak pribudajú, tak by som chcel, aby po každom pribudnutí pripočítal systém +1, ak gulička opustí nádobu, urobí -1. Počet guličiek v nádobe by som chcel zobrazovať na displayi. Ak dosiahne počet guličiek v nádobe určitú  nastavenú hodnotu, relé zopne a ja túto informáciu prenesiem do zariadenia, ktoré nedovolí ďalšej guličke, aby sa dostala do nádobky. Akonáhle nejaká opustí nádobku, relé odcvakne a opať jednu pustí....takže relé musí mať čítačku impulzov, malo by vedieť urobiť rozdiel,zobrazovať ho...

 

Ak to niekto ovláda, dá mi link na relé, ktoré by použil, ak bude manual, najprv naštudujem a potom sa budem pýtať....


  • 0

#2 Sniper

Sniper

    Aim and Shoot

  • Retired Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 22 119 príspevkov
  • 1 067 tém

Príspevok bol napísaný: 15. február 2014 - 22:49:22

Z matiky som býval dosť slabý priemer, ale v kombinácii s fyzikou to už bolo výrazne lepšie. Ak sa teória spojila s praxou, tak hneď všetko bolo jednoduchšie.

 

To čo píšeš sa zdá byť teória. Takže bolo by lepšie, keby si uviedol praktický príklad. Načo potrebuješ, aby ti do nádoby z jednej strany padali guličky a z druhej vypadávali???


  • 0

#3 clovek2

clovek2

    Vidlák z Buranova

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1 796 príspevkov
  • 0 tém

Príspevok bol napísaný: 15. február 2014 - 23:41:27

komerčne vyrábané relé s takou funkciou v súčasnosti na trhu asi nenájdeš, v priemyselnej automatizácii sa už dlhé roky podobné problémy riešia výhradne použitím PLC. to už sa kúpiť samozrejme dá, ale:

 

Orientačně se cena malých kompaktních systémů pohybuje v cenách od 2 000 – 10 000 Kč, cena velkých a výkonově vyšších systémů v rozsáhlé konfiguraci může dosahovat částek 500 000 Kč i vyšších.

ak ti to za to stojí, dohľadať predajcov nie je problém, ale neviem či to sem môžem linkovať pretože by to mohlo vyzerať ako reklama :zubiska: a velenie fóra by ma mohlo komisionálne vyťahať za ucho ;)

druhá možnosť by bola vypitvať také PLCčko z nejakého vyradeného stroja, preprogramovať ho, pripojiť snímače guličiek, a môže to fičať. táto alternatíva má háčik v tom že v tunajších firmách sa vyradené stroje zväčša kanibalizujú aby sa udržali v chode tie na ktorých sa ešte vyrába.


  • 0

#4 Bohus

Bohus

    Captain

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 591 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2014 - 00:53:29

Existuje ešte od Siemensa  pomerne veľmi lacný systém LOGO. Ja som ho s obľubou často využíval v priemysle, ktorý považujem dokonca za lepší ako PLC. Hlavne preto, že ak človek nechce program robiť na počítači, tak ho kľudne môže vyťukať na displeji. Alebo jednoducho upraviť program bez toho, aby človek tam k automatu vláčil notebook. Okrem množstva všelijakých funkcií obsahuje samozrejme aj čítače, ktoré zareagujú na ľubovoľný navolený počet impulzov. Na vstup sa môže zapojiť nejaký snímač, ktoré sa bežne vyrábajú na 24 Voltov jednosmerných a na výstup možno zapojiť aj výkonový stykač ktorý môže zapínať nejaký chúlostivý elektromagnetický ventil, alebo aj výkonný motor. Skrátka, fantázia, čo LOGO dokáže.

 

Podrobnosti človek nájde na stránkach SIEMENSU pod heslom LOGO. Pre zaujímavosť odkaz, ako aspoň LOGO vyzerá:

https://www.google.s...Dw&ved=0CEYQsAQ

 


  • 0

#5 alarm

alarm

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 350 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2014 - 10:13:48

Takýchto výrobkov je viac... Vyrábajú sa v rôznych prevedeniach, najlacnejšie je od cca 130€

tu je produkcia Siemens

http://www.siemens.s...ennik_LOGO!.pdf

Takže Bohuš, ideš robiť tíčera? :zubiska:

tu je produkcia:

http://www.siemens.s...ennik_LOGO!.pdf

AXEL:

to bol typický príklad, akurát miesto guličiek tam môže byť počet osôb, ktoré chceš vpustiť niekde, počet sliepok v kurníku....alebo zabezpečovačka do auta, velmi jednoduchá a velmi účinná.....

príklad, ktorý som dal, je zvlášny tým, že to nielenže počíta, ale ukazuje stav na displayi, a to je niečo, čo nemusí každé relé zvládnuť..

 

pre moju aplikáciu by som zvolil:LOGO! 12/24RC. malo by mať 8 vstupov a 4 výstupy

Na vstupe viem zabezpečiť najčastejšie zopnutie vstupov buď na sekundu, alebo trvalé zopnutie.

LOGO BASIC má 8 vstupov, 4 výstupy.

Otázka:

analógový vstup je vstup , ktorý prepojím s COM. Niečo niekde zopne relé, a cez jeho zopnuté kontakty preženiem VSTUP1 a COM....

zatial len toto, asi sa registrujem  a popozerám, čo tam píšu

 

 

EDIT: nič tam nepíšu, lebo je to engliš...


  • 0

#6 Bohus

Bohus

    Captain

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 591 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2014 - 17:29:28

Analógový vstup; pokiaľ si pamätám, lebo naposledy som s LOGOM prichádzal do styku v roku 2008, je možno použiť napríklad nasledovne:

 

Existuje analógový indukčný snímač, na výstupe ktorého môže byť určité jednosmerné napätie. Toto napätie v rozsahu 0 - 10 Voltov môžme pripojiť na analógový vstup. Keď približujeme k snímaču nejakú kovovú súčiastku, a ak má správnu výšku, napríklad na páse, tak výstupné napätie je 5 Voltov a nič sa nedeje. Ak je súčiastka vyššia o nejakú tú desatinu v okamihu merania, tak napätie bude 6 Voltov a LOGO dá signál elektromagnetickému ventilu. Následkom toho nejaký pneumatický piest odsunie nesprávnu súčiastku nabok. Dá sa nastavovať na displeji LOGA, pri akej hodnote vstupného jednosmerného "analógového" napätia sa má vykonať nejaká činnosť.


  • 0

#7 alarm

alarm

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 350 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 16. február 2014 - 22:16:23

stiahol som si DEMO a skúšal...

Ak príde gulička (ostanem pri guličkách) a zopne I1, tak pripočítava, ak príde na I3 odpočítava. Ako zobrazím text s výsledným číslom na displayi?

Priložený súbor(y)

  • Priložený súbor  L1.jpg   52,49K   0 Počet stiahnutí

  • 0

#8 Bohus

Bohus

    Captain

  • Active Members
  • PipPipPipPipPip
  • 591 príspevkov
  • 10 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2014 - 20:28:09

Pokiaľ ide o zobrazenie textu na displeji, ešte si spomínam, že je možné LOGO naprogramovať tak, aby sa zobrazilo nejaké hlásenie na displeji s krátkym textom; napríklad že čítač napočítal práve 21 impulzov. Túto funkciu som využíval veľmi málo a musel by som si to znovu dôkladne prečítať v návode. Existuje aj prídavný displej LOGO TD, ktorý sa môže pripojiť k automatu LOGO káblom aj asi 10 metrov dlhým. O tom už z praxe neviem vôbec nič.

 

Ale pokiaľ by šlo len o nejakú indikáciu napríklad blikajúcou červenou svetelnou diódou, aby sme rozlíšili, či čítač napočítal počet 1, 2 alebo 3, tak to nie je problém. Obetujeme na to jeden výstup, na ktorý napojíme túto signalizačnú diódu. Ak bliká pomaly, tak to môže znamenať číslo "1". Ak bliká rýchle, tak to môže byť číslo "2". Ak svieti trvale, tak to je číslo "3".

 

Inakšie s LOGO som bol veľmi spokojný aj v tom smere, že keď som mal hotový program pre nejaký stroj, tak som do kópie toho programu začlenil určité logické funkcie, ktoré vytvorili krátko povedané, spätnú väzbu na vstupy, program doslova ožil ako keby stroj bežal naozaj a človek mal takmer stopercentnú istotu, ak sa to rozbehlo, že sa pri skúškach naživo nepoškodí pri nesprávnom programe stroj.

 

Po mnohých rokoch som sa teraz trochu pohral s jednou jednoduchou animáciou v prílohe. Generátory impulzov tam imitujú, že na čítač prichádzajú impulzy. Raz sa impulz pripočíta, trochu zriedkavejšie odpočíta, ale keď pomaly čítač napočíta 10 impulzov, tak sa čítač vynuluje a počíta znova:

 

Priložený súbor  Čítač impulzov.jpg   44,04K   0 Počet stiahnutí

 

 


  • 0

#9 alarm

alarm

    Commodore

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2 350 príspevkov
  • 7 tém

Príspevok bol napísaný: 19. február 2014 - 22:03:37

Vďaka...už som sa zorientoval....

Viem zobrazovať na displayi počet, viem počítať a odpočítavať, zobrazovať rozdiel....

Zatial len simulácie v programe, ale vyzerá že to funguje:

 

 Dve indukčné slučky v zemi, zaznamenávajúce prítomnosť vozidla

 Viem zistiť, ktoré vozidlo išlo ktorým smerom, tým pádom napr. aj naplnenú kapacitu a zamedziť ďaľšiemu vstupu


  • 0